Blog

Nieuwe laptop kopen? Hier moet je op letten

24 oktober 2018 13:00

Een nieuwe laptop uitzoeken is nog best een zware taak. Het aanbod merken is enorm groot en bovendien zijn er veel verschillen in de laptops onderling. Waar moet je op letten als je een nieuwe laptop koopt? Wij geven enkele tips en helpen jou je nieuwe laptop te kopen.

Diverse formaten laptops

Bedenk waar en op welke manier je je laptop wilt gebruiken. Wil je je laptop overal mee naar toe nemen of gebruik je deze vooral thuis? Afhankelijk van het antwoord, kun je gaan voor een laptop van 13 inch of 15 inch. Laat je je laptop vaak op je bureau staan, dan kun je een wat groter model van 17 inch nemen. De schermgrootte zegt ook iets over de kracht van de laptop: over het algemeen zijn grotere laptops krachtiger dan kleinere laptops.

Bij het scherm zelf is het belangrijk om op de schermresolutie en het schermtype te letten. De schermresolutie geeft de scherpte aan, oftewel het aantal pixels. Hoe meer pixels per centimeter van het scherm, hoe scherper het beeld. 1920 (breedte) bij 1080 pixels (hoogte) is bijvoorbeeld een goede schermresolutie. Kijk je bijvoorbeeld graag televisie op je laptop? Bij Telfort is het mogelijk om op meerdere schermen tegelijk te kijken. Tegenwoordig heb je ook ‘ultra HD’ en dan heb je een extra scherpscherm. Let wel op, niet alle applicaties ondersteunen dit.

Tn- of Ips-scherm

Breng voor jezelf ook in kaart met welk doel je je laptop gaat gebruiken. Wil je vaak gamen, dan is het belangrijk om een zogenoemd Tn-scherm te hebben met een snelle responsetijd. Wil je de laptop vooral gebruiken voor werk en rondsnuffelen, dan is een Ips-scherm aan te bevelen, dat een betere kijkhoek en betere kleurweergave kent. Enkele laptops hebben een aanraakscherm, maar ook dit werkt nog niet voor veel Windowsapplicaties en bovendien betaal je al gauw honderd tot tweehonderd euro meer. Een aanraakscherm gaat ook ten koste van je accuduur.

Processor: i3 of toch i7?

De processor is het hart van je laptop, dus het is verstandig hierin te duiken als je een nieuwe laptop wilt kopen. De Intel Core i-series zijn het krachtigste. Daarbij heb je de keuze uit i3, i5 of i7: i3 is voor de meesten al voldoende, terwijl de i7 het nuttigste is voor professionals of voor degenen die zware games willen spelen op hun laptop. In dat laatste geval is het ook slim om je te verdiepen in de aanschaf van een videokaart. In alle andere gevallen is een aparte grafische kaart niet nodig. 

Keuze uit drie besturingssystemen

Bij de aanschaf van een nieuwe laptop heb je qua besturingssysteem de keuze uit Windows 10, macOS of Chrome OS. Laat deze keuze afhangen van wat je zelf het prettigste vindt werken, maar ook van welke software je vaak gebruikt. Microsoft Office kun je op ieder apparaat wel gebruiken, maar wil je bijvoorbeeld wat ongebruikelijkere bestanden openen dan kun je beter terecht bij Windows dan bij macOS. Voor beeldbewerking staat macOS nog altijd bekend als het beste jongetje van de klas.

Het geïnstalleerde besturingssysteem bepaalt ook in grote mate de prijs die je voor een laptop betaalt. Zo moet je bij Windows rekening houden met 50,- tot 70,- voor een licentie, terwijl het gratis Chrome OS vaak wat goedkoper is, omdat er geen licentiekosten zijn. Bij Apple is de uiteindelijke softwareprijs lastiger te bepalen, omdat je dat besturingssysteem niet los kunt kopen.

Snel internet

Wil je bij de aanschaf van een nieuwe laptop ook overstappen naar Telfort of je Telfort abonnement voor thuis veranderen? Bij Telfort betaal je alleen voor wat je écht gebruikt. Kies bijvoorbeeld voor voor Internet en TV en betaal voor de eerste 3 maanden slechts 30,- per maand.

Ook iets voor jou?
In 3 stappen WhatsApp Web op je pc of laptop

Wat is ransomware en wat kun je ertegen doen?

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
gadgets
overstappen

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone