Blog

Vermoeide ogen? Gebruik een scherm dimmer

20 maart 2019 15:56

Als je lang achter je pc zit, dan kun je vermoeide ogen of zelfs hoofdpijn krijgen. Ook als je in de late uurtjes nog aan het werk bent of even op je smartphone aan het spelen bent, is het schermlicht niet altijd goed voor je ogen en kan het je nachtrust verstoren. Een scherm dimmer biedt een oplossing. Zo’n dimmer kun je zowel voor je pc en laptop als voor je smartphone en tablet installeren. Wij behandelen twee opties.

Scherm dimmer voor je mobiele apparaten

Er zijn voor je mobiele apparaten eigenlijk weinig apps beschikbaar om het felle blauwe licht van je scherm te filteren. Dit komt waarschijnlijk omdat veel smartphones en tablets al zo’n optie hebben ingebouwd. Voor je iPhone en iPad heet deze functie Night Shift, die je in de instellingen vindt onder ‘Beeldscherm en helderheid’. Deze nachtmodus staat standaard op de nieuwste modellen van Apple en verandert het blauwe licht van je scherm in een gele gloed.

Je kunt zelf instellen op welke tijd Night Shift moet aanspringen, maar ook weer moet uitgaan. Vervolgens gebeurt dit iedere dag dan automatisch rond dezelfde tijdstippen, totdat je zelf weer anders besluit. 

Bij Android-toestellen zoals bij de Samsung Galaxy toestellen, heb je de mogelijkheid om een blauwlichtfilter in te stellen. Deze optie vind je door naar ‘Display’ en vervolgens naar ‘Helderheid’ te gaan. Dit hoef je niet iedere dag handmatig te doen: je kunt instellen dat de blauwlichtfilter iedere dag actief is tussen zonsondergang en zonsopgang.

Apps voor je telefoon

Er zijn ook speciale apps die een nachtmodus bieden. Een goede app is bijvoorbeeld Twilight, waarmee je het scherm van je telefoon of tablet een rode kleur geeft en dat is beter voor je ogen. Een andere optie is om een browser te downloaden, die een nachtmodus heeft. Dit maakt surfen op het internet in de late uurtjes een stuk aangenamer. Een goede app hiervoor is Dark Night

Scherm dimmer voor je desktop

Desktop Dimmer, dat zowel op macOS, Windows als Linux werkt, vermindert de helderheid van je scherm, waardoor de druk op je ogen afneemt. Het laat de kleurwarmte van het scherm hetzelfde. Na installatie van het programma, vind je rechts onderin je taakbalk een zonnetje met daarin een maan. Druk je op dit icoontje dan krijg je een schuifregelaar te zien, waarmee je het helderheidsniveau instelt. De instelling blijft altijd van kracht, tenzij je dit weer zelf aanpast of het programma afsluit.

Veel andere instellingen kent Desktop Dimmer eigenlijk niet. Via het tandwieltje kun je er alleen voor kiezen om het programma automatisch te laten opstarten als je je pc aanzet. Ook kun je het programma automatisch naar updates laten zoeken.

Thema's voor je desktop

Wil je geen los programma downloaden, dan kun je sinds kort ook een donker thema kiezen in Windows 10. Druk op de Windows-toets op het toetsenbord en ga naar de instellingen. Ga vervolgens naar ‘Persoonlijke instellingen’, kies ‘Kleuren’ en scrol naar ‘Kies een app-modus’. Activeer hier ‘Donker’.

Hoewel er dus veel opties zijn om het scherm van je pc, laptop en je mobiele apparaten te dimmen tijdens de nachtelijke uurtjes, zijn deze opties geen oplossing voor de lange termijn. Je ogen worden minder belast, maar kort voor het slapengaan nog naar een scherm kijken kan evengoed nog voor onrust zorgen. Voor een betere nachtrust leg je je laptop of smartphone dus liever wat eerder op de avond weg.

Ook iets voor jou?
Met deze 3 gezondheidsapps zit jij lekker in je vel

Deze 7 slimme gadgets zorgen voor een comfortabeler leven

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
Android

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone