Blog

Wachtwoordmanager: nooit meer je wachtwoord kwijt

4 februari 2019 13:00

Tegenwoordig heb je zoveel gebruikersnamen en wachtwoorden, dat je er geregeld eentje vergeet. Gelukkig zijn er wachtwoordmanagers die al je gegevens veilig kunnen opslaan en die je altijd kunt raadplegen. Met deze 4 tips kies je de wachtwoordmanager die bij jou past.

1. Handmatig of automatisch synchroniseren

Als je meerdere apparaten gebruikt is het handig om je wachtwoorden te synchroniseren. Je kunt ervoor kiezen om je hele wachtwoorddatabase in de cloud te zetten en de synchronisatie helemaal uit handen te geven. Een andere optie is om het zelf te regelen, door middel van een clouddienst als Dropbox, een netwerkschijf of door simpelweg twee apparaten te koppelen. Als je alles uit handen geeft, moet je rekening houden met aanvallen.

2. Kwaliteitsverschil in browserintegraties

De meeste wachtwoordmanagers integreren met de populairste browsers, maar er is nog behoorlijk wat verschil in kwaliteit. Bekijk voordat je voor een wachtwoordmanager kiest, in welke mate de wachtwoordmanager aansluit op je browser. Soms heb je namelijk de optie om het programma automatisch bij bepaalde websites je wachtwoord te laten veranderen. Ook geven sommige wachtwoordmanagers een melding als een website gehackt is, waardoor je snel je wachtwoord kunt veranderen.

3. Koppeling met smartphone

Naast een goede integratie met je browser, is ook een koppeling met je smartphone erg handig. Veel wachtwoordmanagers worden door iOS en Android ondersteund, maar net als bij de browserintegratie zijn daar verschillende gradaties. Zo kunnen sommige apps automatisch wachtwoorden invullen in de browser én in andere apps. Sommige apps hebben een geïntegreerde browser, waarbij je je nog eenvoudiger kunt aanmelden op de websites, of een apart toetsenbord om snel wachtwoorden in te kunnen vullen.

4. Betalen of kosteloos

Overweeg ook hoeveel je bereid bent om te betalen voor een goede wachtwoordmanager. Betaalde versies van wachtwoordmanagers omvatten vaak extra beveiligingsopties en kennen geen beperkingen, zoals het gebruik van de wachtwoordmanagers op een beperkt aantal apparaten.

Bekende wachtwoordmanagers zijn KeePass, 1Password, Dashlane en LastPass. Lees ons blog over veilig internetten en bescherm jezelf online met onze handige tips. 

Ook iets voor jou?

Zo maak je een sterk wachtwoord

In één klap al je wachtwoorden veranderen doe je zo

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
iOS
Android
privacy

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone