Blog

Zo ga je veilig online op een openbaar WiFi-netwerk

14 juni 2018 12:47

Onderweg of op reis willen we vaak graag gebruik maken van het internet. Een openbaar netwerk is dan natuurlijk erg handig, want het is gratis en makkelijk te vinden. Maar daar hangen ook risico's aan vast. Hoe zit dat precies en vooral: hoe bescherm je jezelf hiertegen?

Facebook functie

Facebook is recent gestart met een nieuwe functie in de app voor iPhone. In de Facebook-app zit een nieuwe instelling waarmee je via de Facebook-app naar openbare Wi-Fi-netwerken kunt zoeken. Als je de functie wilt gebruiken, heeft dit wel gevolgen voor de privacy-instellingen die je hebt ingesteld. Om Facebook aan te laten wijzen welke WiFi-netwerken er in de buurt zijn, heeft de app namelijk altijd toegang nodig tot je locatiegegevens.

Veilig online

Het gevaar van een openbaar WiFi-netwerk, is dat mogelijke hackers gemakkelijk over je schouders meekijken. Je verstuurt en ontvangt namelijk (ongemerkt) data als je verbindt met een openbaar WiFi-netwerk. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van een versleutelde verbinding. Als je aan het surfen bent, kun je aan de adresbalk zien of je verbinding met deze webpagina veilig is. Staat er voor het adres een hangslotje of de aanduiding ‘https://’ dan kun je spreken van een veilige website, terwijl websites met ‘http://’ minder goed beveiligd zijn. Ook gebruik je bijvoorbeeld beter de bijbehorende app van je bank om online betalingen uit te voeren, in plaats van de browser.

Een simpele voor de hand liggende optie om veilig te surfen, is door geen verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Kies in plaats daarvan voor een 3G- of 4G-verbinding. Dit kost data uit je abonnement, maar je surft wel veiliger op het net. Het is verstandig om je WiFi-functie uit te zetten als je deze niet gebruikt. Je smartphone maakt dan niet automatisch verbinding met een openbaar WiFi-netwerk waar je al eerder mee was verbonden (bijvoorbeeld het WiFi-netwerk in de trein) en zendt dan ook geen data uit zonder dat je daar weet van hebt.

Schoon je smartphone op

Ook is het verstandig om af en toe je lijst met bekende draadloze netwerken op je smartphone op te schonen. In Android doe je dat eenvoudig door naar Instellingen / WiFi te gaan, rechtsboven op de drie puntjes te drukken en de optie Opgeslagen netwerken te kiezen. Hier kun je naar hartenlust netwerken verwijderen. iOS is wat dit betreft een stuk onveiliger. Hier kun je alleen bekende netwerken verwijderen als je binnen bereik van het netwerk bent.

Wat doe jij eraan om je smartphone veilig te houden als je gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Computer!Totaal

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Doe er je voordeel mee

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Het beeld van je pc weergeven op je tv via Chromecast

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone