Blog

Zo kun je cd’s en dvd’s rippen

15 februari 2019 13:00

Tegenwoordig heb je eigenlijk geen schijfjes meer nodig. Door de vele streamingdiensten kun je altijd bij je favoriete films en muziek en ben je geen kastruimte kwijt aan cd’s of dvd’s. Heb je er toch nog een paar liggen en wil je die graag op je pc hebben? Dan kun je de schijfjes omzetten, ook wel rippen genoemd. Zo doe je dat.

Voordat je begint is het handig om te kijken of je voldoende schijfruimte vrij hebt om je cd of dvd te rippen. Niet genoeg ruimte? Lees dan ons blog waarin we je 3 tips geven voor het opschonen van je pc. Vooral het omzetten van films kost je al gauw enkele gigabytes aan ruimte. Bedenk ook dat je in principe alleen voor eigen gebruik een kopie mag maken van films of muziek. Een computerspel of andere software kopiëren is niet toegestaan.  

Muziek rippen via iTunes

iTunes van Apple is een goed programma om je favoriete muziekcd’s te rippen, vooral omdat je muziek na het omzetten netjes in je muziekbibliotheek staat. Bovendien kan het programma herkennen welke muziek-cd je aan het rippen bent, dus na dit proces hoef je niet handmatig de namen van artiesten en nummers in te vullen.

Start iTunes, klik vervolgens boven in het menu op Bewerken en in het uitklappende menu op Voorkeuren. In het tabblad Algemeen zie je de optie Bij plaatsen cd. Klik op het uitklapmenu en selecteer Cd importeren en uitwerpen. Klik op Importinstellingen en bepaal of je je muziek in aac-formaat (.m4a) of mp3-formaat wilt hebben. Aac is kwalitatief beter, maar met mp3 ben je wellicht meer vertrouwd. Nadat je op OK hebt gedrukt en je cd hebt geplaatst, begint iTunes voor je te rippen.

Films omzetten met WinX DVD Ripper

Hoewel er veel gratis programma’s zijn om films te rippen, zit hier veel rommel tussen. WinX DVD Ripper kost 30 euro en dat is enorm aan de prijs als je maar één dvd wilt omzetten, maar wil je meer dvd’s omzetten dan is dit programma een goede keuze.

Start WinX DVD Ripper en klik vervolgens bovenin op Options. Hier kun je aangeven waar je het bestand precies wilt laten opslaan. Daarnaast kun je aangeven of je wilt dat je pc wordt afgesloten wanneer het rippen klaar is.

Plaats vervolgens de dvd in je pc. Nu is het tijd om de dvd die je wilt rippen in de dvd-speler te plaatsen. Wanneer je de dvd hebt geplaatst, klik je linksboven op de knop Disc. Wil je de films graag rippen om op je smartphone te kijken, dan kun je dat aangeven. Vervolgens kun je bij het profiel dat je kiest ook nog aangeven hoe hoog je de kwaliteit precies wilt hebben. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer de software ervoor nodig zal hebben. Heb je je keuze gemaakt, klik dan op OK. WinX DVD Ripper zal dan je dvd naar wens omzetten.

In een handomdraai heb je dus je gehele cd- en dvd-collectie digitaal.

Films kijken met On Demand

Ga je toch liever voor gemak? Met On Demand heb je keuze uit meer dan 10.000 films en 400 uur aan series.

Hoe bestel je een serie of film via On Demand?

1.     Kies menu op je afstandsbediening
2.     In het hoofdmenu kies je voor On Demand.
3.     Selecteer de categorie waarin je wilt zoeken.
4.     Ga op de titel in de lijst staan en klik op OK. Op het scherm verschijnt nu ‘huur deze film’. Klik hierop om meer informatie te zien (prijs, genre, samenvatting).
5.     Voer je betaalpincode in. Ben je je pincode kwijt? Lees hier hoe je de pincode opnieuw instelt.

Ook iets voor jou?
De 5 leukste selfie apps op een rijtje

Wachtwoordmanager: nooit meer je wachtwoord kwijt

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone