Blog

Dit wist je nog niet over de betekenis van de emoji

21 juni 2018 18:05

We appen er met onze smartphone graag op los en het liefst met zoveel mogelijk emoji’s. Maar ken jij de echte betekenis van de emoji? In dit artikel zoomen we in op de emoji.

Het ontstaan

Japan is het eerste land waar Emoji werd gesproken. Het woord Emoji is een samenvoeging van het Japanse e (plaatje) en moji (karakter/letter). Het Japanse telecombedrijf Docomo wilde eind jaren 90 de Japanse jeugd naar haar mobiele internetplatform lokken. Ze kwamen op het idee om daar een afbeelding voor te gebruiken en ontwikkelden een set afbeeldingen die de menselijke emotie konden dekken. De emoji was geboren. Toen Apple met iOS 2.2 de emoji introduceerde, werd het pas echt een groot succes.

De echte betekenis

We gebruiken ze dagelijks, maar vaak niet op de manier waarvoor ze bedoeld zijn. Wist je bijvoorbeeld dat deze emoji niet verkouden is, maar doodmoe? En dat dit geen fluitende (of emoji met duck face) maar een kussende emoji is?

En wie denkt dat ‘ik bid nu heel hard’ betekent, heeft het mis. Twee handen tegen elkaar gedrukt, betekent namelijk ‘sorry’ in het Japans.

Ken jij de echte officiële betekenis achter de symbolen eigenlijk wel? Test je kennis op deze website.

Emoji per land

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van emoji’s cultureel is bepaald en dus ook verschilt per land. Zo versturen Fransen wel 4 x zoveel hartjes als gebruikers in andere landen en versturen Hawaianen de meeste palmbomen en surfers.

In Portugal en Australië worden de meeste emoji’s verzonden die te maken hebben met bepaalde (slechte) gewoontes zoals cocktails, paddestoelen en junkfood. Arabische sprekers zijn fan van bloemen en planten.

Nederlanders houden van een feestje

Als we afgaan op de duizenden emoji's die we dagelijks over en weer appen, zijn wij Nederlanders een liefdevol volkje.
Het rode hartje wordt veel gebruikt tijdens het appen of chatten op de smartphone. Ook houden we van een feestje. Er is namelijk geen land ter wereld dat zoveel glazen wijn en confetti verstuurt.

Wereldwijd wordt het ‘tears of joy’ – icoontje het vaakst gebruikt, deze smiley die huilt van het lachen:

Wist je dat?

Na het zien van dit plaatje kijk je nooit meer hetzelfde naar de emoji met het ijsje. De drol-emoji en het ijsje hebben namelijk dezelfde vorm.

emoji

We zijn benieuwd

Als we afgaan op de duizenden emoji's die we dagelijks over en weer appen, zijn wij Nederlanders een vrolijk volkje. Het rode hartje wordt het meest gebruikt tijdens het appen of chatten op de smartphone.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
iOS
Android
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone