Blog

Het verschil tussen koper en glasvezel internet uitgelegd

4 november 2018 13:00

Glasvezel

De naam zegt het eigenlijk al. Glasvezel is een haarfijne vezel, gemaakt van glas. In Nederland heeft een groot deel van de huishoudens inmiddels toegang tot glasvezelinternet. Hiermee kan er meer data tegelijkertijd worden verstuurd dan met welk ander netwerk dan ook. Bij glasvezel wordt er gebruikgemaakt van licht als transportmiddel voor het signaal. Dit in tegenstelling tot koper, waarbij er gebruik wordt gemaakt van stroomimpulsen.

Snelheid

De snelheid van internetverbindingen wordt weergegeven in megabit per seconde. Tegenwoordig is de standaard downloadsnelheid bij Telfort voor zowel glasvezel als koper 50 Mb/s en heeft het een uploadsnelheid van 5 Mb/s. Een snelheid die ideaal is voor het streamen van films, het checken van je social media op je telefoon en om zo af en toe te Skypen met je moeder. Wil je veel en grote bestanden downloaden, kunnen gamen en met meerdere apparaten tegelijk online zijn? Dan kun je misschien wel een hogere internetsnelheid gebruiken. Op dit moment is het met glasvezel van Telfort mogelijk om een download- en uploadsnelheid van 200 Mb/s te behalen. Het grootste voordeel van glasvezel is dat je een gegarandeerde snelheid hebt. Zelfs als de hele buurt online is en je zelfs met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikmaakt van WiFi.

Koper

Het ‘gewone’ internet dat Telfort aanbiedt gaat via het betrouwbare telefoonnetwerk van KPN. Ook wel het ‘koperen netwerk’ of ‘DSL’ genoemd.

Snelheid

De maximale internetsnelheid dat per adres gehaald kan worden via ADSL, is afhankelijk van de afstand van je huis tot de wijkcentrale. Hoe dichter je bij de wijkcentrale woont, hoe sneller je internet is. De afgelopen jaren heeft KPN (leverancier van het Telfort internet) echter niet stilgezeten. Vroeger kon je met klassieke ADSL maximaal 20 Mb/s halen. Door moderne technieken zoals VDSL en Vectoring is het nu mogelijk om tot 100 Mb/s te halen, afhankelijk dus van jouw locatie tot de wijkcentrale. VDSL kan over korte afstanden verzonden worden, hier gebruik je aparte kasten voor die nog dichter bij het huis staan. Met Vectoring wordt ruis gescheiden van signaal, waardoor het signaal versterkt. Vectoring wordt dus ingezet in een wijkcentrale en helpt de snelheid verbeteren.

Mogelijkheid

Wij willen al onze klanten helpen aan het best mogelijke internet thuis. Op steeds meer adressen is een glasvezelverbinding aanwezig, maar helaas nog niet overal. Doe daarom de postcodecheck om te zien wat er mogelijk is op jouw adres.

Ligt er glasvezel bij je thuis en neem je een internetabonnement bij Telfort? Dan sluit Telfort jouw internet standaard aan op het glasvezelnetwerk. Hier hoef je niets extra’s voor te doen of te betalen. Mooi meegenomen dus.

Ook iets voor jou?
Deze vernieuwde Thuis abonnementen stel je zelf samen
Ga je verhuizen? Gebruik dan de Telfort checklist
In 4 stappen een verbeterde WiFi snelheid

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
Internet TV & Bellen
Glasvezel
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone