Blog

Internet in het buitenland: dit wil je weten

27 juni 2018 13:18

Veel mensen vertrekken deze zomer weer naar het buitenland voor een welverdiende vakantie. Misschien heb jij ook al een leuke reis op de planning staan. Dan is het belangrijk dat je weet in welke landen je gebruik kunt maken van je bundel, wat roaming is en hoe het werkt met het datagebruik van je telefoon. Lees gauw meer over internet in het buitenland en hoe je een hoge rekening voorkomt.

Wat is roaming?

Roaming is simpelweg het gebruikmaken van internet in het buitenland. Hoewel het vroeger belangrijk was je roaming uit te zetten als je de grens over ging, zet je het nu juist aan. Sinds vorig jaar internet je namelijk bijna overal in de EU zonder extra kosten. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de roaming aan te zetten. Voor iPhone ga je naar Instellingen > Mobiel Netwerk en tik je daarna ‘Dataroaming’ aan, zodat het balkje groen wordt. Voor Android ga je naar Instellingen > Meer > Mobiele Netwerk > en zorg je dat het balkje ‘Gegevensroaming’ blauw is.

Bijna overal internetten in de EU

Er zijn veel landen waar je kunt internetten, bellen en sms’en vanuit je Nederlandse bundel. Dit zijn voornamelijk landen die binnen de EU vallen. Let op; dit geldt als je op het vasteland bent. Zit je in het vliegtuig of vaar je met de boot over zee, dan geldt het verbruik niet vanuit je bundel. De kosten die je dan maakt aan het gebruik van internet kunnen dan wel oplopen tot 10,- per MB. 

Automatische verbinding uitzetten

Als je telefoon automatisch verbinding maakt met het sterkste netwerk en je bevindt je in een grensgebied, dan is de kans groot dat je verbinding maakt met een provider van het buurland. Mocht dit buurland in de zone 1 lijst staan, dan is er niets aan de hand. Maar ben je bijvoorbeeld op vakantie in Griekenland en je telefoon verbindt met een Turks netwerk, dan brengt dat extra kosten met zich mee. Turkije bevindt zich namelijk niet in zone 1. De extra kosten die hierbij komen, voorkom je door handmatig een netwerk te kiezen. Zo houd je het gebruik van internet in het buitenland zelf in de hand en ben je er zeker van dat je met het juiste netwerk verbindt.

Reizen buiten de EU

Ga je buiten de EU op vakantie, let dan extra goed op. Er geldt dan namelijk een verbruikslimiet voor mobiel internet van 60,50 euro. Dit verbruikslimiet staat standaard aan. Je ontvangt een sms als je 80% van de limiet verbruikt hebt. Als je de limiet hebt bereikt, wordt je verbinding met mobiel internet meteen verbroken. Gebruik dus in deze landen je internet alleen wanneer dat écht nodig is. Veel restaurants, hotels en openbare plekken hebben tegenwoordig een WiFi-hotspot. Zo kun je altijd nog even in contact komen met het thuisfront. 

Gebruik Google Maps offline 

Met Google Maps kun je de kaarten offline downloaden voordat je op reis gaat. Zo heb je op vakantie geen internet nodig om de weg te vinden.  

Kaart downloaden voor iOS:


 • Open de Google Maps-app
 • Zorg ervoor dat je verbinding hebt met internet en bent ingelogd bij Google Maps
 • Zoek een plaats
 • Tik onderaan op de naam of het adres van de plaats > tik op ‘Meer’
 • Selecteer Offline kaart downloaden
 • De kaart vind je gewoon weer terug in de Google Maps-app

Google Maps kaarten kun je voor een Android telefoon op twee manieren opslaan.

Kaart downloaden voor Android:


 • Open de Google Maps-app
 • Zorg ervoor dat je verbinding hebt met internet en bent ingelogd bij Google Maps
 • Zoek een plaats
 • Tik onderaan op de naam > Downloaden. Als je hebt gezocht naar een plaats zoals een restaurant, tik je op ‘Meer’ > Offline kaart downloaden.
 • De kaart vind je terug in de Google Maps-app

Kaart opslaan op SD-kaart:


 • Open de Google Maps-app
 • Tik linksboven op het Menu > Offline kaarten
 • Tik rechtsboven op Instellingen
 • Tik bij Opslagvoorkeuren op Apparaat > SD-kaart

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
Bellen
iOS
Android
buitenland
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone