Blog

Is jouw smartphone kindvriendelijk?

7 juni 2018 17:10

Kinderen zitten steeds vaker op de smartphone of tablet. Om ook op deze mobiele apparaten een oogje in het zeil te houden kan het helpen om de instellingen aan te passen. Zo maak je het toestel geschikt voor kinderen en houd je als ouder de kosten in de hand. Hoe je dat precies doet leggen we je uit in dit blog.

1. Wat kies jij?

Als je kinderen eraan toe zijn om een eigen smartphone te hebben, dan sta je voor een keuze. Kies je voor Prepaid, Sim Only of een abonnement in combinatie met een toestel? Het voordeel van Prepaid is dat je van tevoren weet wat je uitgeeft. Echter is het ook fijn dat je kind met een Sim Only of maandelijks abonnement in combinatie met een toestel altijd zelf kan bellen. Maak wel goede afspraken, zodat er niet buiten de bundel gebeld wordt. Voor alle drie de vormen geldt dat je altijd gebeld kan worden. Ook als het tegoed op is. Het prettige van onze Sim Only’s is dat je niet buiten je bundel kunt internetten. Wil je meer lezen over het verschil tussen Prepaid en Sim Only? Lees dan het blog.

2. Beperk de kosten

Bij Telfort kun je nooit buiten je internetbundel mobiel internetten. Dat is dus mobiel internet zonder onverwachte kosten. Bij 80% van je bundel krijg je namelijk een sms van Telfort dat je bundel bijna op is. En is je bundel helemaal op, dan wordt deze automatisch stopgezet tot de volgende maand. Handig is om dan gebruik te maken van een WiFi-verbinding. Bespreek wel van tevoren hoeveel er gebeld mag worden. Ook met WhatsApp kun je bellen, maar dit gaat via je internetbundel of de WiFi-verbinding. Ook is het altijd mogelijk om MB's bij te kopen. Dit doe je eenvoudig via Mijn Telfort. Ook hou je hier inzicht in het verbruik en controle over de kosten.

Voor Android:
Playstore > Instellingen > Inhoudsfiltering. Met deze optie schakel je functies uit zoals het installeren, verwijderen en kopen van apps en stel je een beperkingsslot in. Zo kunnen de instellingen van dit menu alleen door jou worden veranderd. Voor Android smartphones bepaal je welke soort apps er worden gefilterd. Om een beperking per app in te stellen installeer je de app Kids Place. Deze app zorgt ervoor dat je het toestel in kinderstand kunt zetten, waardoor inkomende telefoontjes worden geblokkeerd en apps niet gekocht kunnen worden. Ook ziet je kind met Kids Place alleen de apps die jij toestaat.

Voor iOS: Instellingen > Algemeen > Beperkingen > Schakel beperkingen in > Selecteer apps. In dit menu is het direct mogelijk om bepaalde functies, zoals het installeren, verwijderen en kopen van apps in- of uit te schakelen. Ook hier geldt er een beperkingsslot, waardoor je kind dit menu niet zelf kan veranderen.

4. Voor de kleintjes

Kids Mode
Speciaal voor de kleinste smartphonegebruiker heeft Samsung een veilige en interactieve omgeving gemaakt: Kids Mode. Je maakt zelf een profiel aan voor je kinderen en een wachtwoord. In deze app speciaal gemaakt voor Samsung telefoons houd je het smartphonegebruik van je kind in de hand door een tijdslimiet in te stellen. Kleurrijke achtergronden en creatieve apps, zoals tekenen, maken de telefoon op een leuke manier kindvriendelijk. Uiteraard bepaal je als ouder zelf welke apps er voor je kind beschikbaar zijn.

Begeleide toegang
Ook Apple heeft vanaf het besturingssysteem iOS 6.0 een kindvriendelijke stand voor zowel de iPhone als iPad. Deze heet ‘begeleide toegang’. Hiermee krijgt je smartphone niet zoals bij Samsung een kleurrijk menu, maar wordt de smartphone beperkt tot één app waarbij jij bepaalt welke functies van die app beschikbaar zijn. Dit is bijvoorbeeld handig als je kind een spel mag spelen, maar er niet mag worden doorgeklikt naar pop-ups om extra aankopen te doen. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Begeleide toegang > Zet aan. Druk drie keer op de thuisknop in de app die je wilt gebruiken, om de begeleide toegang te starten.

Met welke tip maak jij de smartphone geschikt voor je kinderen?

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Dit zijn de leukste kinderapps.

Veilig internetten: 5 slimme tips.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Samsung
iphone
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone