Blog

Privacy: welke app mag wat op jouw iPhone?

19 juli 2018 14:00

Het is geen slecht idee om af en toe de rechten die apps op je iPhone hebben door te lopen. Veel apps werken ook gewoon zónder toegang tot bijvoorbeeld je camera, locatie of contacten. Vanuit het oogpunt van privacy wil je misschien sommige opties op je iPhone uitschakelen.

Veel apps vragen bij de eerste keer gebruik om bepaalde rechten. Denk aan toegang tot een microfoon of camera, of de lijst met contacten. Soms is dat logisch, zoals bij de foto-app. Geef je je favoriete foto-app geen toegang tot je camera, dan kun je ook geen foto’s maken. Maak je graag selfies? Wij zetten de leukste selfie apps voor je op een rij in dit blog.

Niet in alle gevallen is het nodig om apps de volledige toegang te geven. Eén keer in de zoveel tijd alle apps nog eens doorlopen op de rechten die je destijds gegeven hebt, is daarom geen slecht idee.

Zo pas je de Privacy instellingen aan

Open op je iPhone de app Instellingen en daarin Privacy. Wil je weten welke apps toegang hebben tot je contacten? Tik dan op het gelijknamige item in de lijst. Zie je apps in deze lijst die wat jou betreft helemaal geen toegang mogen krijgen tot de contacten? Kwestie van de schakelaar achter de naam van de app op uit zetten en het leed is alweer geleden. Op dezelfde manier kun je alle overige onderdelen uit de Privacy-lijst doorlopen en aanpassen.

Extra privacy

Nog wat extra privacy nodig op jouw iPhone? Apple verzamelt informatie over jou, onder meer om de software te verbeteren en aan te passen op jouw wensen. Wil je dat liever niet? Dan kun je dit in het Privacy-menu onder Analyse en Reclame uitschakelen. Door de schakelaar Beperk reclametracking uit te zetten, zie je bijvoorbeeld geen advertenties meer die op jouw interesses zijn afgestemd. Dit voorkomt advertenties helaas niet, maar er wordt in ieder geval geen interesseprofiel van je aangemaakt.

Benieuwd hoe het zit met Android? In dit blog leggen we je uit hoe je de privacy instellingen aanpast op een Android telefoon.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
iphone

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone