Blog

Wat is een modem en hoe werkt het?

7 juni 2018 15:20

Wil je internet in huis ontvangen, op je mobiel, laptop of tv? Dan heb je een modem nodig. Een belangrijk apparaat waar we vaak weinig van begrijpen. Wat is een modem precies? En wat betekenen al die lampjes? In dit artikel leggen we het uit.

De functie van je modem

Wat is een modem? Een modem maakt verbinding met jouw internetaanbieder. En het zorgt ervoor dat het internet jouw huis bereikt. Het modem vertaalt het internetverkeer vervolgens naar een bruikbaar signaal voor jouw apparaten. Deze kan echter maar verbinding maken met één apparaat. Vaak wordt er een router toegevoegd, zodat je meerdere apparaten kunt verbinden met het internet.

Lampjes en aansluitingen van je modem

Op het modem bevinden zich een aantal lampjes. Aan de achterkant vind je een serie aansluitingen. We lichten aan de hand van verschillende Telfort modems toe wat deze lampjes en aansluitingen betekenen en waarvoor je ze gebruikt.

Experia Box V8

Dit is het modem dat je standaard ontvangt bij een Telfort abonnement. Je Experia Box V8 is ook meteen je WiFi-router en verbindt zo ook jouw draadloze apparaten met het internet. Hieronder leggen we de betekenis van de lampjes op dit modem uit.

Power: Bij groen is het stroomadapter aangesloten.
Wireless: Als het lampje groen is, dan staat het draadloos internet oftewel WiFi aan.
Voice: Bij groen kan je gebruik maken van Vast Bellen.
Broadband: Je modem heeft een verbinding met het netwerk van Telfort.
Internet: Je kan internetten als dit lampje groen licht geeft. Je modem heeft dan namelijk verbinding met het internet.
TV: Hier zie je of je Interactieve tv-ontvanger is aangesloten en verbonden.
Upgrade: Geeft dit lampje een blauw licht? Zet dan je Experia Box niet uit, want er vindt een update van je software plaats.
WPS: Dit is een afkorting van WiFi Protected Setup. Hiermee kan makkelijk een draadloze verbinding worden gemaakt zonder het WiFi-wachtwoord in te toetsen. Bij groen is de WPS verbinding gelukt, bij oranje is de Experia Box op zoek naar of nog aan het verbinden met een draadloos apparaat. Bij rood is de verbinding niet gelukt, probeer het dan opnieuw.
ECO: Met dit lampje kan het modem in een zuinige energiestand worden gezet. Er wordt dan geen draadloos internetsignaal uitgezonden en de functie van de USB-poort wordt uitgeschakeld. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het modem ’s nachts minder stroom te laten verbruiken.

Experia Box V10

Heb je eenExperia Box V10? Ook hier vind je aan de voorkant lampjes. De Experia Box heeft minder lampjes dan zijn voorganger V8 en dit is waar ze voor staan:

Power: Bij groen is het modem aangesloten op stroom. Bij rood licht is er een probleem met het modem.
Internet: Als dit lampje brandt, dan heeft je modem verbinding met het internet.
Wireless: Net als bij V8 geeft dit lampje aan of je verbinding hebt met het draadloos netwerk.
Service: Hoort continu groen te zijn. De functies Internet, Bellen en Interactieve TV werken afhankelijk van je gekozen Telfort abonnement.
ECO: Met dit lampje kan het modem in een zuinige energiestand worden gezet. Er wordt dan geen draadloos internetsignaal uitgezonden en de functie van de USB-poort wordt uitgeschakeld. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het modem ’s nachts minder stroom te laten verbruiken.

Altijd handig om te weten: een groen lampje betekent dat een functie werkt, oranje betekent dat een functie hersteld of gereset moet worden en rood betekent dat het herstel misschien niet mogelijk is en dat er contact opgenomen kan worden met onze klantenservice.

Weet jij nu wat een modem is en hoe deze werkt?

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Anoniem bellen doe je zo

Wat kun je met vliegtuigmodus?

8 verborgen functies van de iPhone