Blog

Wat is ransomware

8 juni 2018 11:38

Nog steeds vormt ransomware een grote bedreiging voor je computer en de bestanden die daarop staan. Waarom? Omdat veel mensen bereid zijn te betalen om hun gegevens weer terug te krijgen. Wat kan je hier tegen doen en wat is ransomware precies? Wij leggen het je uit.

Wat is ransomware?

Ransomware is een programma dat gebruikt wordt om je computersysteem te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot privé documenten. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'losgeld' en dat is precies wat de hackers willen. Het houdt bestanden of zelfs je hele computer 'gevangen' en je kunt pas weer toegang krijgen door de hackers te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd of op het internet geplaatst.

Zo kan het gebeuren dat je je computer niet meer kunt opstarten of dat bestanden op je pc, denk aan documenten, worden versleuteld. Ransomware kan zijn weg naar je computer vinden wanneer hackers een beveiligingslek vinden in een programma dat jij op jouw computer hebt staan. Ook als je op een onveilige link klikt in bijvoorbeeld een e-mail of op een webpagina, dan kan ransomware jouw computer overnemen.

Wat kun je ertegen doen?

Eigenlijk heel simpel: houd je software en besturingssysteem altijd up-to-date. Ook is het belangrijk om regelmatig een backup te maken van je bestanden, bijvoorbeeld naar een externe harde schijf of in de cloud.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je onverwachts toch slachtoffer wordt van ransomware. Doe hiervan altijd aangifte bij de politie en bekijk wat het probleem is. Wat kun je niet meer doen of welke bestanden zitten op slot? Door een virusscan uit te voeren kun je veel ransomware al verwijderen, maar mocht dit niet genoeg zijn dan kun je een herstelpunt terugzetten of je apparaat terugzetten naar de fabrieksinstellingen.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Hoe zit dat

Meest populaire blog artikelen

WhatsApp foto aanpassen en meer: the basics

CombiVoordeel is vernieuwd: 2x zoveel data én een extra voordeel

Met deze 3 gezondheidsapps zit je lekker in je vel

Geld sparen? 5 tips voor een digitaal huishoudboekje

In 4 stappen een verbeterde WiFi snelheid

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat