Blog

Wat kun je met vliegtuigmodus?

20 juli 2019 10:57

De vliegtuigmodus op je smartphone of tablet is eigenlijk een heel handige (en soms noodzakelijke) functie. Als je in het vliegtuig zit, even niet gestoord wilt worden of batterijen wilt besparen, dan kun je gemakkelijk uitwijken naar deze optie. Wat kun je eigenlijk allemaal nog doen met je apparaat als je de vliegtuigmodus hebt aanstaan? Telfort legt uit.

Wat is de vliegtuigmodus?

Nog niet eens zo heel lang geleden was je verplicht om je mobiel of tablet in een vliegtuig uit te zetten. Maar inmiddels is een smartphone veel meer dan een telefoon en wordt het ook gebruikt om spellen op te spelen of als e-reader.Liever willen we het apparaat niet meer urenlang uitschakelen. Gelukkig is het niet meer nodig om een smartphone volledig uit te schakelen aan boord dankzij de vliegtuigmodus.

De vliegtuigmodus komt er in principe op neer dat je toestel geen signalen uitzendt. Dit betekent dat mobiele telefonie en dataverkeer niet meer werken en dat wifi en bluetooth zijn uitgeschakeld. Heb je dus een draadloze koptelefoon die werkt met bluetooth, dan zal je apparaat hier geen verbinding meer mee kunnen maken. Vaak worden er bij draadloze koptelefoons evenwel kabels meegeleverd, waardoor je niet zonder muziek hoeft te zitten.

Wat kun je er nog wel mee?

Muziek afspelen

Je kunt nog steeds veel doen op je apparaten in de vliegtuigmodus. Zo kun je apps die geen verbinding hoeven te maken met internet, probleemloos gebruiken. Muziek afspelen via Spotify kan dus alleen als je de nummers vooraf op je toestel hebt gedownload.

GPS ontvanger

Op veel apparaten blijft de GPS-ontvanger ook werken in de vliegtuigmodus. Dat is althans het geval met bijvoorbeeld de iPhone voorzien van de nieuwste versie van iOS. Handig en leuk, want zo kun je via je navigatie-app tijdens de vlucht precies zien waar je bent. Hierbij geldt wel dat je je voorafgaand aan vertrek de kaarten van het gebied waar je overheen gaat vliegen vooraf offline moet hebben opgeslagen.

Niet te verwarren met Niet Storen

Er zit ook een Niet Storen modus op je telefoon, maar deze optie werkt anders dan de vliegtuigmodus. Telefoongesprekken en berichtjes komen in de Niet Storen-modus gewoon binnen, alleen krijg je hier geen melding van. Je smartphone zal dus niet oplichten, geluid maken of trillen.

Zo zet je de vliegtuigmodus aan

De vliegtuigmodus kun je aanzetten via de instellingen van iOS en Android, maar in iOS ook via het bedieningspaneel dat je activeert door met één vinger omhoog te vegen vanaf de onderkant van het scherm. Bij Samsung-telefoons kun je de aan/uitknop drie seconden ingedrukt houden en vervolgens de Vliegtuigstand kiezen.

Ook iets voor jou?
Wat is er allemaal nieuw in Android Pie?
In 3 stappen WhatsApp Web op je pc of laptop

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
Android
Samsung
iphone

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone