Blog

3 slimme browserinstellingen die je nog niet kent

30 januari 2019 13:00

Of je nu het internet op gaat met Chrome, Firefox of Internet Explorer, een browser voldoet zelden direct helemaal aan jouw wensen. Soms mis je ergens een knop of wil je het uiterlijk een beetje veranderen. Gelukkig kun je wat slimme aanpassingen doen aan je browserinstellingen.

1) Synchroniseren voor gebruik op meerdere computers 

Werk je op meerdere computers tegelijk, dan kan het handig zijn om je browserinstellingen te synchroniseren. Stel dat je op je werk Firefox gebruikt en je hebt daar allemaal bladwijzers opgeslagen, dan is het natuurlijk wel zo handig dat je die bladwijzers thuis ook kunt benaderen als je een keertje thuiswerkt. Bij Firefox vind je deze optie in het menu bij Aanmelden bij Sync, terwijl je bij Chrome moet zijn bij Instellingen en vervolgens Inloggen op Chrome. Zo zijn je browsers gekoppeld.

Overigens worden niet alleen de browsergegevens van je computers gesynchroniseerd, maar ook die van je smartphone.

2) Tabbladeigenschappen aanpassen

Wanneer je een link opent in een nieuw tabblad, moet dat tabblad dan direct actief worden of juist op de achtergrond laden? En openen pagina’s in een nieuw venster of in een ander tabblad? Dit kun je in de browserinstellingen aanpassen. Ga hiervoor binnen Firefox naar Menu, Opties en Algemeen. Daar vind je het kopje Tabbladen. Opmerkelijk genoeg biedt Chrome geen opties voor het aanpassen van je tabbladen.

In Internet Explorer kan dit wel, via Menu, Internetopties en Algemeen. Wanneer je klikt op de knop Tabbladen, dan vind je veel uitgebreide opties.  

3) Beveiliging opschroeven

Of je nu ergens inlogt, iets online koopt of je ergens voor probeert aan te melden: er worden regelmatig gegevens van je gevraagd. Het handige van moderne browsers is dat ze deze gegevens voor je onthouden en ze automatisch invullen. Dat is handig, maar je kunt vanuit veiligheidsoverwegingen er ook voor kiezen om gegevens juist niet automatisch in te vullen. Stel je dit in, dan worden bijvoorbeeld je inloggegevens en bijbehorende wachtwoorden niet automatisch ingevuld. 

In Firefox klik je in het menu op Opties en vervolgens op het tabblad Beveiliging. Je kunt daar aangeven of websites je automatisch mogen aanmelden of niet.

In Chrome vind je deze optie door in Instellingen te klikken op Geavanceerde instellingen en onder het kopje Wachtwoorden en formulieren te bepalen wat Chrome wel en niet mag.

De privacy-instellingen van Internet Explorer zijn wat uitgebreider. Klik op het menu en vervolgens op Beveiliging. Je ziet hier nu een waslijst aan opties die betrekking hebben op beveiliging en privacy.

Er zijn dus wat opties om de gebruikerservaring van je browser wat aangenamer te maken, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Welke slimme browserinstellingen gebruik jij?  

Ook iets voor jou?
Zo maak je een sterk wachtwoord

4 handige tips voor het wegwerken van kabels in huis

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen