Blog

3 tips om je pc op te schonen

11 juni 2018 15:35

Op je pc staan veel verborgen, tijdelijke bestanden. Ze zijn onnodig, nemen ruimte in beslag en kunnen je pc traag maken. Dat is het laatste wat je wilt en dus moeten verborgen bestanden van je computer af. Daar zijn gelukkig handige trucs voor. Je pc opschonen doe je gemakkelijk met deze 3 tips

Een voor de hand liggende optie is CCleaner, een van de populairste programma’s om overbodige bestanden van je pc te verwijderen. De tool biedt meer mogelijkheden dan Windows Schijfopruiming, en het werkt een stuk sneller.

Tip 1: Oude bestanden verwijderen

Niets is zo vervelend als ongebruikte oude bestanden die rond blijven zwerven op je pc. Denk aan oude kopieën van oude back-ups of installatiebestanden. Open Schijfopruiming via een zoekopdracht in je startmenu. Activeer alle opties die je wilt laten opruimen. Schijfopruiming toont direct hoeveel ruimte je terugkrijgt. Bevestig met OK om de schoonmaakactie te starten.
Wees wel voorzichtig. Weet wat je doet en laat schoonmaakacties die je niet kent met rust.

Tip 2: Systeemherstel controleren

Als je pc vastloopt of op een andere manier niet goed werkt, kun je je systeem herstellen binnen Windows. Zonder dat je systeemherstel gebruikt, kan het wel veel schijfruimte in beslag nemen. Dat hoeft helemaal niet: druk op Windows-toets en de Pause-toets (naast de printscreen- en Scroll/Lock-knop) en kies geavanceerde instellingen en systeembeveiliging. Je ziet welke schijven wel of niet beveiligd zijn door het systeemherstel van Windows. Klik op configureren en kies ‘systeembeveiliging inschakelen’ als deze optie nog niet actief is. In ditzelfde scherm kun je oude herstelpunten wissen met de knop verwijderen. Klik op ‘OK’ en creëer meteen een nieuw herstelpunt met de knop ‘maken’.

Tip 3: Windows Store opschonen

Hoewel CCleaner een sterk programma is, mest het niet alle “rommelhoekjes” uit. Als je apps downloadt uit de Windows Store bijvoorbeeld, dan kan hierdoor een hoop rommel ontstaan. Denk aan tijdelijke bestanden die worden aangemaakt tijdens het downloaden, installeren of updaten van apps. Je pc opschonen met CCleaner is niet voldoende. Een extra handeling is nodig: druk op je toetsenbord op de Windows-toets (tussen de Ctrl- en Alt-toets) in combinatie met X. Er verschijnt een menu, waar je Opdrachtprompt (administrator) vindt. Klik erop en tik de opdracht WSReset.exe in, gevolgd door een enter. Je computer zal dan zelf de Store opschonen, terwijl de apps die je hebt gedownload gewoon blijven bestaan.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Computer!Totaal.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen