Blog

5 geheime functies van je toetsenbord

3 april 2019 10:00

Een toetsenbord is heel belangrijk als je achter je pc of laptop zit. Wist je dat er veel manieren zijn om meer uit je toetsenbord te halen? Door wat instellingen te veranderen kun je mogelijk nét even wat fijner werken.

1. Verborgen standaardfuncties

Allereerst is het handig om te weten waar je de toetsenbordinstellingen kunt vinden. Wanneer je een toetsenbord hebt van een bekend merk zoals Microsoft of HP, dan krijg je daar vaak software bij waarmee je het toetsenbord volledig kunt configureren. Je vindt deze software in de vorm van een programma van de fabrikant of door te klikken op Start en Configuratiescherm en vervolgens te zoeken op ‘Toetsenbord’. Afhankelijk van het toetsenbord en de software kun je onder meer enkele functietoetsen toewijzen. Op die manier kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je muziek met een druk op de knop afspeelt.

2. Meer vrijheid met Stardock

Toch leggen veel fabrikanten van toetsenborden je regels op, wat bijvoorbeeld kan betekenen dat je je scrolwieltje niet kunt inzetten om het volume van muziek mee te bepalen, maar alleen om mee in- en uit te zoomen. Wil je meer vrijheid in het instellen van je toetsenbord, dan kun je Stardock eens proberen. Met dit programma kun je een toets of toetsencombinatie aanwijzen en deze koppelen aan een bepaalde handeling, die je in een eenvoudig uitklapmenu kunt uitzoeken. Dat kan dus variëren van het openen van een programma tot het afspelen van een bepaalde afspeellijst in Spotify.  

3. Je toetsenbord als soundboard

Over muziek gesproken: je kunt je toetsenbord ook zo instellen dat je in een handomdraai de tofste liedjes maakt. Je hebt daar wel extra (gratis) software voor nodig. Met behulp van Soundplant kun je bijvoorbeeld je toetsenbord omtoveren tot soundboard. Dit is een apparaatje dat je kunt programmeren zodat bepaalde toetsen diverse geluiden kunnen afspelen. Na het opstarten van Soundplant krijg je een digitaal toetsenbord voor ogen, waarbij je iedere toets kunt koppelen aan een geluid. Zo kun je dus in je eentje een heel nummer of programma in elkaar zetten. Ook handig voor als je gaat livestreamen, zodat je soundbytes kunt laten horen zonder dat je daarvoor een ander apparaat nodig hebt.

4. Van toetsenbord naar digitale piano

Je kunt van je toetsenbord ook een muziekinstrument maken, bijvoorbeeld een piano. Er zijn heel veel virtuele piano’s te vinden op internet, maar de site waar wij heel enthousiast over zijn, is deze. Hier kun je namelijk niet alleen zomaar wat pingelen, je hebt toegang tot allerlei functies die je ook op een écht keyboard zou vinden, inclusief de mogelijkheid om op te nemen wat je speelt.

5. Navigeren op je smart-tv

Tegenwoordig komt een toetsenbord niet alleen van pas voor je pc en laptop, maar ook voor je (slimme) televisie of je tablet. Heb je een toetsenbord met bluetooth-ondersteuning, dan kun je deze ook gebruiken voor het navigeren op je smart-tv. Dit is wel zo handig: even snel iets opzoeken met de afstandsbediening kan soms een heel karwei zijn. Het is simpelweg een kwestie van je toetsenbord inschakelen en deze laten detecteren door je smart-tv. Vaak regel je dit door binnen je televisie-instellingen op zoek te gaan naar de lijst met Bluetooth-apparaten. Deze lijst vind je bij een Samsung-tv bijvoorbeeld in de instellingen onder het kopje Algemeen, Beheer externe apparaten en Invoerapparaat-beheer.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om wat aanpassingen door te voeren aan je toetsenbordinstellingen. Je kunt zelf al veel regelen via de meegeleverde software bij je toetsenbord, maar wil je net dat beetje extra dan kun je prima uit de voeten met de genoemde tips.       

Ook iets voor jou? 
Nieuwe laptop kopen? Hier moet je op letten

Zo koppel je je smartphone en pc alsof het één apparaat is

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
Tablet

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Hou een oogje in het zeil met deze 3 babyfoon apps