Blog

8 verborgen functies van de iPhone

16 januari 2019 13:00

Tegenwoordig kun je zoveel met je smartphone, dat je ongetwijfeld functies over het hoofd ziet. Ook de iPhone heeft enkele verborgen functies, die uiteindelijk erg handig blijken. Wij sommen er 8 op.

1. Schudden voor gebruik

Iedereen heeft het wel eens: je bent een sms’je of notitie aan het tikken, maar bent toch niet helemaal tevreden over wat je hebt geschreven. Even de tekst verwijderen en opnieuw beginnen. Dat kan letterlijk in een handomdraai door je iPhone te schudden. Je toestel vraagt dan of je de tekst wilt herstellen. Druk je op herstellen dan kun je met een schone lei beginnen aan je tekstje. Heb je op herstellen gedrukt maar wil je toch weer liever je vorige tekst terug? Dan schud je gewoon weer en vraagt je iPhone of je de tekst opnieuw wilt typen. Druk op ‘Opnieuw’ en de tekst is weer terug.

2. Sneltoetsen

Wist je dat je een stuk sneller kan typen? Stel 'shortcuts' in zodat je bijvoorbeeld niet steeds je volledige adres hoeft in te typen. 
1. Instellingen > Algemeen > Toetsenbord.
2. Tekstvervanging, en kies +.
3. Voer je shortcut in bij Zin en Trefwoord.
4. Voeg eventueel nog meer shortcuts toe.

3. Digitaal kinderslot instellen

Wil je niet dat je kinderen te pas en te onpas je telefoon gebruiken, dan is het kinderslot een handige geheime functie op de iPhone. Deze functie zet je aan door naar Schermtijd te gaan en daar te kiezen voor Materiaal en Privacy en zet Beperkingen aan. Je kunt onder meer per app leeftijdskeuringen instellen, mobiel datagebruik afschermen en voorkomen dat je kinderen veranderingen doorvoeren in bijvoorbeeld je agenda. 

4. Waterpas

Hangt dat schilderij nu wel recht? Een van de verborgen functies van de iPhone is de kompas-app, die standaard op je toestel staat. Open de app en schuif naar links. Je hebt nu toegang tot de waterpas.

5. Led-flitsen bij meldingen

Je hebt wellicht het geluid bij het ontvangen van meldingen al uitgeschakeld, maar het trillen van je toestel bij elk ontvangen berichtje vind je eigenlijk ook irritant. Daar is een oplossing voor. Je kunt het flitslicht van je iPhone-camera aanzetten. Ga in de instellingen naar ‘Algemeen’ en dan naar ‘Toegankelijkheid’. Bij de optie ‘Horen’ vind je de mogelijkheid ‘Led-flits bij melding’. Telkens wanneer je dan een berichtje ontvangt, trilt je smartphone niet meer, maar geeft het flitslicht een signaal af.

6. Spatiebalk om een punt te maken

Ben je een bericht aan het tikken en wil je een zin beëindigen, dan moet je op je toetsenbord telkens zoeken naar de punt. Dat kan sneller. Door twee keer op je spatiebalk te drukken, verschijnt er al een punt.

7. Inhoud van een melding verbergen

Er zijn wat geheime functies op je iPhone, waardoor je minder afgeleid raakt. Zo kun je bijvoorbeeld de inhoud van meldingen verbergen. Je krijgt dan wel notificaties binnen, maar je ziet bijvoorbeeld in een melding van Whatsapp niet meer een deel van het berichtje dat iemand stuurt. In de notificatie staat dan enkel ‘Melding’. Hierdoor voel je je misschien niet geneigd om direct te moeten reageren op je berichtjes. Via het instellingenmenu kun je bij Berichtgeving voor Toon voorvertoning uitzetten. Je ziet dan alleen van welke app je een melding hebt ontvangen. 

8. iPhone op zwart-wit

Naast meldingen verbergen kun je ook nog andere functies instellen om minder snel afgeleid te raken. Gelukkig kun je je iPhone een stuk minder interessant maken, door de zwart-wit functie aan te zetten. Hierdoor verdwijnen alle kleuren op je scherm, waardoor je enkel grijstinten ziet. Dit maakt het automatisch minder interessant om door je social media te scrollen (wat is er immers leuk aan het bekijken van grijze foto’s?) en houd je meer tijd over voor belangrijke dingen. Bovendien zorgt het zwart-witte scherm ervoor dat je batterij langer mee kan. Handig! Je zet de functie aan door in de Instellingen naar Algemeen te gaan en vervolgens op Toegankelijkheid te tikken. Bij Aangepaste weergave ga je naar Kleurenfilters en kies je voor Grijstinten.

Ook iets voor jou?
Apps verwijderen op je iPhone: zo doe je dat

Zo kom je alles te weten over de batterij van je telefoon

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
iphone
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone