Blog

De NFC-chip in je simkaart: wat kun je ermee?

21 juni 2018 20:30

Heb je al eens contactloos met je pinpas of telefoon afgerekend door je pas tegen de pinautomaat aan te houden? Dat was een NFC-chip. Met deze chip kun je contactloos betalen, inchecken in het openbaar vervoer en sta je nooit meer lang in de rij bij een concert. Hij is zo klein dat hij in betaalkaarten, stickers, sleutelhangers, polsbandjes en zelfs in onze nieuwe simkaart past. Hoe werkt dat dan precies? Wij leggen het je uit.

NFC: wat is het?

Met NFC (Near Field Communication) kun je draadloos en veilig gegevens versturen binnen een afstand van 10 centimeter. Die kleine afstand zorgt ervoor dat het lastig is de uitgewisselde informatie te onderscheppen. Daardoor is het relatief veilig, want de voorwerpen waartussen informatie wordt gewisseld, moeten dicht bij elkaar staan. Hebben zowel de betalingsautomaat als je smartphone zo’n NFC-chip, dan kun je met je telefoon betalen.

Betalen met je telefoon

Steeds meer telefoons bevatten een NFC-chip, maar ook steeds meer simkaarten bevatten een NFC-chip. Die chip kun je koppelen aan je bankrekening. Het voordeel daarvan is dat je betaalt door simpelweg je telefoon langs het pinapparaat te houden. Klinkt onveilig? Gelukkig is daarover nagedacht. Pinnen doe je altijd met een pincode of een vingerafdruk. Bovendien kun je niet meer dan 50,- per dag pinnen met je simkaart. Ideaal voor een kleine boodschap dus.

Check in met OV-chip mobiel

Wat kun je allemaal met de OV-chip mobiel app?
-Bekijk eenvoudig wat je actuele saldo is
-Het geeft je een overzicht van jouw 10 laatste reizen
-Stel een melding in, die je herinnert uit te checken
-Vraag je saldo terug door via de app naar uitgechecktgemist.nl te gaan
-Geef tips, doe suggesties en bekijk de meest gestelde vragen

De dienst is nu nog slechts beschikbaar voor gebruikers van Android smartphones. Er wordt gestart met de functie ‘automatisch opladen vol tarief’. Dit betekent dat je gebruik kunt maken van OV-chip mobiel wanneer je in het OV reist met vol tarief en met de functie automatisch opladen.

De NFC-simkaart van Telfort

Tijd om je abonnement te verlengen? Dan ontvang je een nieuwe simkaart. De nieuwe simkaarten van Telfort bevatten een NFC-chip. Daarmee kun je gebruik maken van NFC-diensten. Zo wordt afrekenen met je telefoon of inchecken in de bus nog gemakkelijker!

Heeft jouw telefoon NFC?

Wil jij weten of je ook al kunt betalen met je smartphone? De meeste nieuwe smartphones hebben de chip al, dus het loont zich om even uit te zoeken of jouw telefoon ook een NFC-chip heeft. Per besturingssysteem is dat verschillend:

- Voor Android ga je naar: Startscherm > Instellingen > NFC > schuifje inschakelen > Android Beam inschakelen.
- Voor Windows ga je naar: Lijst met Apps > Instellingen > NFC > schuifje inschakelen.
- Voor iOS hebben alleen de iPhone 6 en 6 Plus NFC. Die kun je helaas alleen gebruiken in combinatie met Apple Pay.

Lijkt het je handig om te betalen met je smartphone? Of heb jij het al gedaan? We zijn benieuwd naar je mening!

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen