Blog

Dit zijn de 5 technologie trends voor 2019

9 december 2018 17:00

Ieder jaar rond deze tijd, beginnen techneuten en liefhebbers te fantaseren over de toekomst. Waar gaat het heen? En welke verrassingen staan ons te wachten? Die vragen laten zich nu moeilijk beantwoorden, maar speculeren erover is altijd leuk. Wij geven vijf voorspellingen over de grootste technologie trends van 2019.

Trend 1: de komst van 5G

4G is aan vervanging toe en opvolger 5G wordt sneller, betrouwbaarder, stabieler en kan een hoger datavolume per gebied aan. Er wordt al lange tijd gepraat over de opkomst van 5G, maar vooralsnog is het onbekend wanneer we 5G in Nederland kunnen gebruiken. Wel wordt verwacht dat fabrikanten, waaronder HTC, LG en Nokia, volgend jaar met de eerste 5G-telefoons komen.

Trend 2: chatbots worden beter

Steeds meer mensen hebben Google Home in huis en door een recente update ondersteunt de spraakassistent ook de Nederlandse taal. Ook op het gebied van chatbots zullen er vorderingen plaatsvinden, waardoor bepaalde banen mogelijk verdwijnen. Je fastfood bestellen, een lening aanvragen of personeel aannemen. De mogelijkheden zijn oneindig. Verwacht wordt dat 40% van de grote bedrijven chatbots ondersteunen tegen 2019.

Trend 3: augmented reality in plaats van virtual reality

Er komen steeds meer toepassingen voor virtual reality, maar de technologie is nog niet volledig van de grond gekomen. Het is nu een gave technologie, maar daar blijft het wel een beetje bij. Het iets minder aantrekkelijke broertje augmented reality, waarbij een digitale laag over de werkelijkheid wordt gelegd, zal zich in 2019 daarentegen vermoedelijk verder gaan ontwikkelen.

Komt de ontwikkeling van virtual reality volgend jaar dan helemaal tot stilstand? Dat verwachten wij zeker niet. Er wordt hard gewerkt om de huidige VR-brillen bijvoorbeeld van interessante updates te voorzien, waaronder een oogtracker. De bril zal dan niet alleen je hoofdbewegingen registreren, maar ook de bewegingen van je ogen. Daarmee wordt virtual reality nog realistischer en mogelijk breder inzetbaar, bijvoorbeeld in het onderwijs of in de zorg. Een spannende tech trend in 2019 dus.

Trend 4: volgende fase van draadloos opladen

Je kunt je smartphone inmiddels draadloos opladen, maar een breed gedragen fenomeen is dit nog niet. Vermoedelijk zullen volgend jaar meer gebruikers hun telefoons draadloos kunnen opladen, maar zal ook de technologie erachter flink verbeteren. Wat te denken van het draadloos opladen van je elektrische auto? Er zijn bovendien bedrijven die al experimenteren met radiogolven, waarmee je binnen een straal van enkele meters allerlei apparaten kunt opladen. Alles valt op te laden, zolang het apparaat een radiozender heeft.

Trend 5: cyber security

2018 is een zeer interessant jaar geweest vanwege de Algemene Verordening Gegevensbescherming, maar we zijn er nog niet. Virussen worden steeds hardnekkiger, waardoor er nog betere beveiligingssystemen nodig zijn. Een interessante trend voor 2019 op het gebied van cyber security is dan ook Endpoint Detection and Response (EDR). Zonder moeilijke terminologie te gebruiken, komt EDR erop neer dat het ongewenste activiteiten die doorgaans niet worden opgemerkt door je virusscanner, detecteert. Niet per definitie om een aanval te voorkomen, zoals je virusscanners doen, maar om zo snel mogelijk op een digitale inbraak te reageren. Er kan gerichter worden gezocht naar verdachte processen of nieuwe malware.

Ook iets voor jou?
Wachtwoordmanager: nooit meer je wachtwoord kwijt

Nieuwe laptop kopen? Hier moet je op letten

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Android
gadgets
privacy

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen