Blog

iOS 12: dit zijn de leukste nieuwe functies

18 september 2018 8:00

Ook dit jaar komt Apple met een nieuw besturingssysteem voor iPhone en iPad. Op maandag 17 september is iOS 12 verschenen met nieuwe functies zoals Siri Shortcuts, Schermtijd én een mooie verrassing voor alle bezitters van een ouder model iPhone.

Snelheid voor oude iPhones

Om met de verrassing maar te beginnen: oude iPhones worden sneller. Heb je bijvoorbeeld een iPhone 6, dan kun je straks sneller je camera activeren (tot 70% sneller) en ook het typen met het toetsenbord zal soepeler gaan. Daarnaast open je je apps na het uitvoeren van de update een stuk vlotter.

Minder social, meer sociaal

Een compleet nieuwe functie van iOS 12 is Schermtijd. Deze functie geeft je meer inzicht in je verbruik en kan je helpen je telefoongebruik onder controle te krijgen. Zo zie je makkelijk hoeveel tijd je eigenlijk besteedt aan Facebook, hoe vaak je je iPhone oppakt en welke apps je de meeste meldingen sturen. Wil je minderen met Instagram en slechts een uurtje per dag op de app doorbrengen? Je stelt met iOS 12 eenvoudig in hoe lang je de app kunt gebruiken. Als het uur bijna voorbij is, krijg je een melding. Heb je kinderen? Dan kun je met deze nieuwe functie van iOS 12 makkelijk bepalen hoe lang ze de iPhone of iPad mogen gebruiken. Zo houd je ook meer controle over het appgebruik van je kinderen.

Ongestoord verder slapen

Een andere verbeterde functie die voor meer rust moet zorgen is Niet Storen. Met iOS 12 krijg je namelijk meer controle over hoe en wanneer je meldingen op je telefoon ontvangt. Zet je ‘m in de nachtstand, dan krijg je pas de volgende ochtend alle meldingen binnen. Hartstikke handig, want zo kom je niet meer in de verleiding om ’s nachts je meldingen te bekijken. Via het Bedieningspaneel van je iPhone of iPad stel je Niet Storen ook gemakkelijk in als je tijdelijk niet gestoord wil worden. Handig voor als je je bijvoorbeeld moet concentreren op je studie of een vergadering in gaat.

Siri wordt nog slimmer

Maak je al graag gebruik van Siri? De spraakassistent van Apple wordt met de introductie van Siri Shortcuts nog handiger en persoonlijker. Waren de spraakopdrachten voor Siri in iOS 11 nog beperkt tot bijvoorbeeld een taxi bestellen of een bericht sturen. Met de Shortcuts-app gaat Siri nog een stapje verder. Zo kan Siri straks acties voorspellen, zoals je telefoon op Niet Storen zetten als je een meeting ingaat of je eraan herinneren dat je je moeder een belletje geeft op haar verjaardag.

Daarnaast stel je zelf in welke actie Siri uitvoert wanneer jij iets specifieks zegt. Helemaal zelf verzinnen hoeft niet, want er is al een lijst met aanwezige opdrachten te vinden in de app.

Maak een Animoji van jezelf

Heb je een iPhone X? Dan kun je met de Face ID-camera een geanimeerd poppetje maken die niet alleen sprekend op je lijkt, maar ook nog eens jouw gezichtsuitdrukkingen overneemt. Een zogenaamde Memoji. Ook worden er vier nieuwe Animoji’s toegevoegd, namelijk een superschattige tijger, een panda, een spook en een T-Rex dinosaurus.

Groepsgesprek in Facetime

Een functie waar je helaas nog wat langer op moet wachten is de functie van groepsgesprekken in FaceTime. Hierbij kun je straks met maximaal 32 personen tegelijkertijd Facetimen. Zo deel je je vakantieverhalen in één keer met al je vrienden tijdens een groepsgesprek of start je een meeting met meerdere collega’s zonder dat je op dezelfde plek hoeft te zijn. Apple gaf aan dat de functie dit najaar in een toekomstige software-update zal worden geactiveerd. Nog heel even geduld dus.

Ook iets voor jou?
5 tips om je concentratie op werk te verbeteren

iPhone 7 versus iPhone 8: dit zijn de verschillen

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
iphone

Meest populaire blog artikelen

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

valentijn

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen