Blog

Privacy instellingen: welke app mag wat in Android?

14 juni 2018 15:55

Het is superhandig dat smartphones tegenwoordig van alles met locatiegegevens kunnen doen. Tegelijkertijd zorgt het ook voor een privacyvraagstuk, want er kan informatie over je in kaart worden gebracht en dat gebeurt helaas ook. Je kunt de rechten die apps op je Android-telefoon hebben echter beperken door de privacy instellingen aan te passen.

Je bent hier

Vooral in het delen van locatiegegevens kunnen apps ver gaan. Het is belangrijk om eerst in kaart te brengen welke apps toegang hebben tot je locatieservices en hoe vaak daarvan gebruik wordt gemaakt. Je kunt dat heel eenvoudig doen door naar Locatie te navigeren. Onder het kopje Recente locatieverzoeken zie je welke apps onlangs gebruik hebben gemaakt van je locatie.

Touwtjes in handen

Vanaf Android 6.0 zijn er enkele grote veranderingen doorgevoerd in de manier waarop je toegang kunt geven aan apps. Voorheen moest je een app altijd overal toegang toe geven, maar sinds de komst van Android 6.0 hoeft dit niet meer. Je kunt per app instellen waar deze toegang toe heeft.

Toegang tot je camera

Onder Instellingen vind je App-machtigingen. Hier kun je bepalen welke apps toegang hebben tot bepaalde onderdelen op je telefoon. Wil je bijvoorbeeld controleren welke apps toegang hebben tot je camera, tik dan bij App-Machtigingen op Camera. Achter de naam van de app staat een grijze of blauwe schuifbalk. Is het schuifbalkje grijs, dan heeft de app geen toegang tot de camera. Is het balkje blauw, dan heeft de app wel toegang. Wil je de toegang intrekken, tik dan op het blauwe schuifbalkje.


Bij de apps van Facebook blijkt dit overigens moeilijker. Zowel Facebook als Facebook Messenger sturen beide veel gegevens naar Facebook. Binnen de apps kun je wel het een en ander beheren, maar de mogelijkheden blijven evengoed beperkt.

Dit wil je ook weten:

Privacy instellingen: welke app mag wat in Android?

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
Android
Samsung
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen