Blog

Smartphone kopen: welke telefoon past bij jou?

9 januari 2019 10:40

Het aanbod aan telefoons is vandaag de dag erg groot. Blijf je vasthouden aan je vertrouwde iPhone of Samsung, óf wil je toch een andere smartphone kopen? Tegenwoordig zijn er ook veel andere goede merken, zoals Huawei, Nokia, Sony, LG en helemaal nieuw: Xiaomi. Welke telefoon past bij jou?

Keuze voor besturingssysteem

De keuze voor een smartphone zal vooral afhangen welk besturingssysteem je prettig vindt. Wil je iOS blijven gebruiken, dan kom je altijd uit op een iPhone. Kies je voor Android, dan heb je de keuze uit veel meer smartphones, waaronder Samsung, Huawei. Die werken met de Google-diensten, terwijl de iPhone juist goed samenwerkt met hardware van Apple. Bovendien werken Nokia en Xiaomi met Android One, eigenlijk een kale, gebruiksvriendelijke versie van Android. Hier zitten niet de standaard apps op die je normaal gesproken van Android meteen op je telefoon krijgt. Handig dus, aangezien je deze apps bijna nooit gebruikt.

Xiaomi Mi A2 lite

Van goedkoop tot duur

Na de keuze voor het besturingssysteem is het verstandig om te bepalen wat je ongeveer kwijt wilt zijn aan je nieuwe toestel. Zoek je een goedkope optie, dan vallen er al een paar toestellen af, waaronder de iPhone XS. Bepaal voor jezelf een budget. Doe je dat niet, dan kom je wellicht straks uit op een toestel dat wel heel veel kan, maar eigenlijk ook enorm boven je budget is. Een andere optie is om te kiezen voor een refurbished telefoon. Deze producten zijn open geweest en mogen niet meer als nieuw verkocht worden, maar ze mogen wel schoongemaakt en gerenoveerd worden om vervolgens een tweede leven te krijgen als een refurbished product.

iPhone 8

Mooie foto’s schieten

Tegenwoordig kun je op veel smartphones al mooie foto’s maken, maar er bestaan onderling veel verschillen. Veel nieuwe smartphones hebben twee camera’s achterop zitten met verschillende functies. Met het ene toestel kun je hierdoor een stukje inzoomen zonder kwaliteitsverlies, een andere smartphone gebruikt de extra camera om een diepte-effect te creëren en bij nog een ander kun je er groothoekbeelden mee maken. Bedenk hoe belangrijk je het vindt om mooie foto’s te maken en neem dit mee in je keuze voor een smartphone. Zo heeft Sony goede camera’s in toestellen en veel Nokia toestellen een Carl Zeiss lens.

De tip is om je niet blind te staren op de eigenschappen van de camera, maar door gewoon eens de foto’s te bekijken die met de camera zijn gemaakt.

Nokia 7.1

Welk toestel moet je hebben?

Op basis van de genoemde punten, kun je een keuze maken voor een telefoon. Vind je veiligheid belangrijk en wil je dat je telefoon altijd up-to-date is, dan kun je gaan voor een Nokia-toestel met Android One. Deze smartphones staan daarnaast bekend om het sterke ontwerp. Het oog wil namelijk ook wat!

Ook toestellen van Sony zijn doorgaans mooi ontworpen, maar blinken juist uit op het gebied van de cameraspecificaties, terwijl de toestellen van Xiaomi een goede kwaliteit bieden tegen een lage prijs. Veel waar voor je geld dus, dit kan ook gezegd worden van Huawei-toestellen, die vaak ook nog eens over de laatste snufjes beschikken.

Ook iets voor jou?
Deze waterdichte telefoons overleven een verfrissende duik
Zo geef je de achtergrond van je telefoon een nieuw uiterlijk

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen