Blog

Update iOS 11: de 4 leukste functies

14 juni 2018 13:46

Heb je een iPhone, iPad of iPod Touch? Dan kun je komende dinsdag je Apple apparaat updaten naar iOS 11. Zo kun je met de nieuwe update het vernieuwde bedieningspaneel naar eigen smaak aanpassen, typ je eenvoudiger berichten met één hand en word je niet meer gestoord tijdens het autorijden. In dit blog lees je meer over 4 nieuwe functies van iOS 11.

Bedieningspaneel

Het leven wordt je makkelijker gemaakt met het volledig vernieuwde bedieningspaneel. Wanneer je vanaf de onderkant van het scherm met je vinger omhoog veegt, zie je dat het bedieningspaneel zich uitrekt over het volledige scherm. Leuk is dat je zelf functies kunt verwijderen en toevoegen, waardoor het paneel alleen nog jouw favoriete en meest gebruikte functies laat zien. De twee vierkanten bovenin het bedieningspaneel waar je de functies schermrotatie, AirPlay, helderheid en volume ziet staan zijn niet te wijzigen. Alles daaronder wel. Denk dan aan je camera, de energiebesparingsstand, de rekeningmachine en je zaklamp. Ook is een opnameknop, waarmee je naast een screenshot nu ook snel een video-opname van je scherm maakt, onderdeel van het vernieuwde bedieningspaneel.

Typen met één hand

Misschien herken je het wel. Met één hand een bericht typen met een iPhone 6 of 7 kan erg moeilijk zijn voor mensen met kleinere handen, omdat het scherm net te groot is. Daar heeft Apple nu iets op gevonden. Met de nieuwe update kun je een speciaal toetsenbord activeren voor éénhandig gebruik. Bij het toetsenbord leg je je vinger op het emoji-teken of op de wereldbol. Na enkele seconden verschijnt er een pop-up menu. Tik nu onderaan op het toetsenbordje met de pijl naar links of rechts. Je ziet dat het toetsenbord wordt verkleind en naar de linker- of rechterkant van je scherm verplaatst. Ook pas je het eenvoudig aan via Instellingen > Algemeen > Toetsenborden > One Handed Keyboard.

Niet storen tijdens autorijden

De nieuwe veiligheidsfunctie ‘Niet storen tijdens autorijden’ moet ervoor zorgen dat bestuurders hun ogen op de weg houden en niet op de telefoon. De functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer je iPhone merkt dat je harder dan 20 kilometer per uur gaat. Hoewel de nieuwe functie van iOS 11 vooral bedoeld is voor automobilisten, kan het ook gebruikt worden op de scooter of op de fiets. Je schakelt de veiligheidsfunctie in door eerst het bedieningspaneel te openen. Veeg vanaf de onderkant van het scherm met je vinger omhoog en druk op de knop met het auto-symbool. Het scherm gaat op zwart en je krijgt geen meldingen meer. Wat nog wel werkt zijn je navigatie, je muziek en Siri. Ook kunnen je ‘Favoriete contactpersonen’ je nog steeds bereiken en kunnen anderen je bereiken wanneer ze in een tekstbericht via de Berichten-app het woord ‘urgent’ gebruiken. In dit blog lees je meer over handige apps in het verkeer.

SOS-noodmelding

Met de nieuwe update naar iOS 11 is het makkelijker dan ooit om direct het alarmnummer te bellen. Druk snel vijf keer achter elkaar op de aan/uit knop van je iPhone om de SOS-noodmelding te gebruiken en hulp in te schakelen van politie, ambulance of brandweer. Door met je vinger de knop van SOS-noodmelding van links naar rechts te vegen, kun je ook het Medisch ID raadplegen. Daarnaast kunnen contactpersonen gewaarschuwd worden door hen automatisch een bericht te sturen met hierin het alarmnummer dat je hebt gebeld en je huidige locatie. Wil je een contactpersoon toevoegen aan je Medisch ID? Open dan de Gezondheid app, ga vervolgens naar het tabblad ‘Medisch ID’, scroll naar beneden en tik op ‘Wijzig’. Kies vervolgens voor de optie ‘Voeg SOS-contactpersoon toe’, selecteer een telefoonnummer en geef aan wat je relatie met deze persoon is. Vergeet niet op ‘Gereed’ te drukken om de wijzigingen op te slaan.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen