Blog

Veilig internetten: wij geven je 5 slimme tips

2 mei 2018 17:19

Je ontvangt een e-mail met een aantrekkelijk aanbod voor een mooie reis. Of misschien heb je online een nieuw paar schoenen uit de herfstcollectie gevonden en sta je op het punt om te betalen. Heel aanlokkelijk, maar hoe weet je eigenlijk zeker of de webshop en de afzender van de e-mail wel te vertrouwen is? Wij geven je 5 slimme tips om veilig te internetten. Ook hebben we nieuws over nieuwe maatregelen die Telfort treft tegen phishing. Lees er alles over in dit blog.

1. Pas op met sociale netwerksites

Zet je veel persoonlijke gegevens op sociale netwerksites, dan kunnen onbekenden dit gemakkelijk misbruiken. Accepteer daarom alleen vrienden en mensen die je kent in je netwerk. Vergeet ook niet dat het erg moeilijk is om gegevens die eenmaal op internet staan te verwijderen.

2. Kies een veilig wachtwoord

Hoe simpel het ook klinkt, je wachtwoord vormt voor cybercriminelen de sleutel tot je identiteit. Een wachtwoord moet dus niet te voorspelbaar zijn. Bovendien is het belangrijk hem regelmatig te veranderen, bijvoorbeeld elk seizoen. Heb je moeite met het onthouden van al je wachtwoorden? Gelukkig zijn hier handige apps voor. Zo heb je 1Password (iOS en Android) en, LastPass (iOS en Android). Met deze apps heb je altijd jouw wachtwoorden bij de hand. 

3. Zorg dat je internetbrowser en besturingssysteem up-to-date zijn

Met de laatste versie van je internetbrowser heb je altijd de beste bescherming tegen schadelijke websites. Ook de updates van je besturingssysteem en virusscanner zijn cruciaal voor het dichten van onbeveiligde plekken in je computer.

4. Check altijd het webadres en de afzender

Om veilig online te betalen is het belangrijk om altijd te controleren of het webadres begint met https. De ‘s’ staat voor secure. Bij een veilige betaalomgeving staat er een hangslotje naast het webadres om aan te geven dat de site via een betrouwbare verbinding communiceert met je bank.

Bestanden van onbekende afzenders kunnen schadelijk zijn. Zo kan een bestand zich voordoen als gratis software, maar installeert het zichzelf op je computer. Hierna kan het jouw internetgedrag controleren of in het ergste geval je creditcard- of bankgegevens kopiëren.

Kijk uit voor oplichterij

Phishing is een vorm van oplichterij via internet. Bij phishing proberen oplichters jou te misleiden met e-mails en websites die lijken alsof ze van een betrouwbaar bedrijf komen. In werkelijkheid zijn het valse adressen. Zo proberen ze achter jouw inloggegevens, creditcardinformatie en/of sofinummer te komen. Als deze ‘bedrijven’ jouw gegevens hebben, kunnen ze bijvoorbeeld proberen om geld van jouw betaalrekening te halen. Meer weten over phishing? Lees meer op onze servicepagina.

Zo herken je een echte Telfort-mail

Om ervoor te zorgen dat het voor jou duidelijk is dat e-mails die vanuit Telfort worden verzonden ook echt van ons komen en dat onze e-mails niet (meer) in de spamfolder terechtkomen, veranderen wij ons e-maildomein. Vanaf 1 januari 2018 kun je alle e-mails van Telfort herkennen aan het adres eindigend op @telfort.com. Zo zal de nieuwsbrief in het nieuwe jaar iedere maand afkomstig zijn van het e-mailadres nieuwsbrief@telfort.com. Ook Gmail, Hotmail en Outlook zien eenvoudig dat de mail afkomstig is van Telfort en markeren dit als veilig. Op dit moment bestaan er nog verschillende e-mailadressen zoals @telfortmail.nl, maar deze zullen wij vanaf komend jaar dus niet meer gebruiken.

5. Als je het niet zeker weet…

Dan is het altijd beter om voorzichtig te zijn. Dus vul niet zomaar je gegevens in op elke website en installeer geen programma’s waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn.

Telfort heeft een speciaal beveiligingspakket: Telfort Veilig. Hiermee kan je voor 5 euro per maand drie apparaten beveiligen. Zo weet je zeker dat je veilig online kunt betalen en bankieren. Daarnaast wordt er anti-diefstal software op je apparaten geïnstalleerd en kunnen kinderen veilig internetten via ouderlijk toezicht. Zo is een veilig, digitaal leven voor iedereen mogelijk.

Heb jij weleens een negatieve ervaring gehad met online winkelen?

Ook iets voor jou?

Zo maak je een sterk wachtwoord.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone