Blog

Wat is er allemaal nieuw in Android Pie?

3 februari 2019 13:00

In augustus werd Android Pie officieel uitgebracht door Google. Het besturingssysteem biedt onder andere verbeteringen op het gebied van notificaties en privacy. Telfort licht enkele nieuwe functies toe.

Notificaties zijn verbeterd

Om meteen bij de notificaties te beginnen: deze zijn flink op de schop genomen. Voortaan lees je meer informatie af uit je smartphone-meldingen, zoals de eerste regels van een e-mail. Ook is het mogelijk om direct een automatisch antwoord terug te sturen. Deze functie heet de Smart reply. Krijg je een bericht, dan geeft Android je een aantal automatische antwoorden, die je dan direct kunt sturen.

Het voordeel is dat je niet altijd meer je telefoon hoeft te ontgrendelen om een bericht te lezen. Je ziet in de pushberichten die je ontvangt, bijvoorbeeld van WhatsApp, namelijk meer van het gesprek zelf en zelfs meegestuurde foto’s kun je direct bekijken zonder de app te openen. Handig! Sinds kort is dit overigens ook flink verbeterd binnen iOS 12, het besturingssysteem van Apple.

Weg met je smartphoneverslaving

Kun jij je smartphone ook niet wegleggen, terwijl je je eigenlijk moet concentreren of je werk? Val je slecht in slaap, omdat je kort voor het slapengaan nog berichtjes aan het beantwoorden bent? Android Pie maakt het je wat gemakkelijker om je telefoon weg te leggen. Zo kun je in de besturingsapp voor apps een tijdslimiet instellen. Een uurtje Facebook per dag en daarna gaat de app op slot. Het icoontje wordt grijs en je kunt Facebook de komende 24 uur niet meer openen.

Ook de verbeterde Niet Storen-modus speelt hier op in en zorgt ervoor dat je niet meer gestoord wordt door geen notificaties meer uit te sturen. Het scherm gaat op grijs en je kan alleen nog gebeld worden door contacten die je zelf aangeeft.

Nog slimmere apps

Je smartphone gaat nog een stapje verder om je leven nog wat aangenamer te maken, zonder dat je je telefoon continu moet gebruiken of opnieuw moet instellen. Zo registeren diverse apps bepaalde handelingen, die je vaak herhaalt. Stap je bijvoorbeeld iedere ochtend om 08:00 uur in de auto, dan zal Google Maps dat herkennen: je krijgt automatisch de snelste route naar kantoor op je scherm.

Ook krijg je vaker suggesties voorgeschoteld, bijvoorbeeld om je partner te bellen rond een bepaald tijdstip of om een muzieklijst van Spotify aan te zetten.

Geen zorgen meer om privacy

Veel mensen maken zich terecht zorgen over apps die stiekem meeluisteren. In eerdere versies van het besturingssysteem van Google werden er al stappen gezet om de privacy en beveiliging te verbeteren. Nu met de komst van Android Pie wordt er nog meer vooruitgang geboekt. Zodra je telefoon in standby-stand staat of je een bepaalde app niet actief gebruikt, kan deze niet meer de microfoon of camera van je toestel misbruiken.

Android Pie was tot nu toe alleen beschikbaar op Pixel-toestellen, maar inmiddels zijn er ook updates voor Nokia 7 Plus en de OnePlus 6. Binnenkort volgt ook de Sony Xperia XZ2. Wanneer het op alle andere toestellen beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Dit hangt ook af van hoe snel fabrikanten het besturingssysteem adopteren.

Ook iets voor jou?

Zo verwijder je apps op een Android-toestel

Aankopen in Google Play Store betalen via Telfort factuur

 

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
Android
Op de hoogte

Meest populaire blog artikelen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Wat kun je met vliegtuigmodus?

Anoniem bellen doe je zo

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen