Blog

Een tijdreis door de geschiedenis van internet

21 januari 2019 13:00

We besteden uren per dag op het internet, maar hoe is het wereldwijde web eigenlijk ontstaan? We maken een korte tijdreis door de geschiedenis van het internet.

Voor het eerst verbonden

Het eerste netwerk dat later zou uitgroeien tot het internet zoals we dat nu kennen, werd opgezet door de Amerikanen in reactie op de lancering van de Spoetnik I door de Sovjet-Unie in 1957. Door de lancering van dit technische hoogstandje werd het de Amerikanen duidelijk dat zij niet zo machtig en sterk waren als ze dachten. Om niet opnieuw te worden verrast door de technologisch geavanceerde vijand werd er een onderzoeksbureau opgezet om op technologisch vlak een slag te slaan. Daaruit rolde een computernetwerk, waarmee op een veilige manier kon worden gecommuniceerd.

Het netwerk bleek stabiel en niet afluisterbaar en in 1969 werd dit de basis voor het eerste internet. Het bereik van het netwerk was uiteraard nog niet zo groot als nu: slechts twee universiteiten die werkzaam waren voor het Amerikaanse onderzoeksbureau konden met elkaar verbonden worden.

Uitbreiding van het internet

Een uitbreiding van het netwerk bleek slechts een kwestie van tijd. In 1982 werd er overgestapt op een nieuwe techniek, waardoor het internet in omvang kon groeien. In 1994 verschenen de eerste online winkels in de geschiedenis van het internet en werd ook de eerste maildienst, Hotmail genaamd, gelanceerd.  

Tegen 1996 was het internet bij bijna iedereen bekend en gingen mensen er veel gebruik van maken, mede door de sterke opkomst van browsers van Netscape en Microsoft. Het aantal internetgebruikers groeide na 2000 flink door, ondanks dat verschillende landen restricties oplegden aan gebruikers. Zo moesten alle gebruikers in China geregistreerd staan bij de politie, terwijl in Duitsland de toegang tot enkele nieuwsgroepen werd geblokkeerd.

Het aantal internetgebruikers

De internetbubbel in 2001 bracht geen einde aan de explosieve groei. Deze bubbel knapte, toen beleggers erachter kwamen dat veel internetbedrijven veel te hoog waren gewaardeerd op de aandelenbeurzen. Het aantal internetgebruikers steeg van 360 miljoen in 2000 tot 1.675 miljoen in 2009 en 4,2 miljard eind 2017.

Met meer dan 4 miljard internetgebruikers wereldwijd is het duidelijk dat het internet een essentieel onderdeel is van ons dagelijkse leven. En dat zal nog wel even zo blijven. Met onder meer de aanleg van een glasvezelnetwerk moet het internet nog sneller en gebruikersvriendelijker worden, terwijl ook 5G voor een revolutie in internetland moet zorgen. Wordt vervolgd dus.

Ook iets voor jou?
Deze 7 slimme gadgets zorgen voor een comfortabeler leven

Dit zijn de 5 technologie trends voor 2019

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
WiFi
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone