Blog

Eindexamen? Met deze 5 tips raak je niet afgeleid

1 juni 2018 13:08

Zit je in het laatste jaar van de middelbare school? Dan ben je waarschijnlijk hard aan het leren voor je eindexamen. Dat betekent maar één ding: focus. Helaas is het beantwoorden van een berichtje of door Instagram scrollen vaak veel interessanter. Met deze tips word jij niet meer afgeleid door je smartphone of laptop. Zo gaat het studeren je een stuk makkelijker af.

1. Focus is belangrijk

Er zijn veel apps te vinden die je helpen te concentreren. Zo helpen de apps Clearfocus en Be Focused je om productiever te zijn. Beide apps zijn gebaseerd op het Pomodoro-principe: 25 minuten geconcentreerd leren, om daarna 5 minuten pauze te nemen. Zo blijf je makkelijker gefocust en krijg je dingen gedaan. Het verloop van je leerproces kijk je gemakkelijk terug. Je ziet dan of je goed bezig bent, of juist nog beter je best moet doen.

  •  Be Focused: Focus Timer is gratis verkrijgbaar voor iOS
  •  ClearFocus: Productivity Timer is gratis verkrijgbaar voor Android

2. Beheer je eigen digitale bos

Ben je echt verslaafd aan je smartphone en kun je er maar niet van afblijven? Plant dan een boom. Ja echt, een digitale boom. Hoe harder je werkt, hoe meer bomen er in je bos staan. Kun je toch echt niet de verleiding weerstaan om even op je telefoon te kijken, dan gaat je boom ook meteen dood. En dat is nu precies wat je niet wilt. Het gevoel van slagen zal groter zijn dan de drang om even je WhatsApp te checken.


  • Forest: Stay Focused is gratis verkrijgbaar voor iOS en Android

3. Blokkeer de verleiding

De apps Freedom en Cold Turkey blokkeren tijdelijk bepaalde apps en functies op je telefoon. Weet je van jezelf dat je snel afgeleid bent door WhatsApp en Instagram? Dan blokkeer je deze apps, zodat je écht niet afgeleid wordt tijdens het leren voor je eindexamen. In beide apps geef je aan voor welke periode je geen toegang mag hebben tot bepaalde apps. Cold Turkey is daarnaast ook te gebruiken op een Macbook of laptop. Mocht je bijvoorbeeld je laptop nodig hebben tijdens het studeren.


  • Freedom is gratis verkrijgbaar voor iOS
  • Cold Turkey is gratis verkrijgbaar voor Android

4. Spotify is je beste vriend

Naast dat je natuurlijk niet afgeleid wilt worden van je telefoon kan één app toch wel handig zijn. Muziek luisteren helpt sommigen namelijk te concentreren tijdens het leren of werken. Spotify heeft een aantal afspeellijsten die je kunt uitproberen tijdens het studeren.


  • Deep Focus: deze muzieklijst bevat vooral ‘electronic rock’, maar wel op een rustig tempo. Zoals de titel al zegt: diepe focus, precies wat je nodig hebt.
  • 88 Keys: een piano heeft 88 toetsen. Vandaar de naam van deze Spotify-lijst. Deze klassieke muziek werkt erg rustgevend, maar dan moet je er natuurlijk wel van houden.
  • Morning Tea: ook deze lijst heeft erg rustige muziek, maar is minder klassiek dan 88 Keys. Van de muziek word je rustig en geconcentreerd.
  • Studeren: de naam kon niet nóg duidelijker. De lijst helpt je net als de andere lijsten om gefocust te blijven, om zo beter te studeren.

5. Droom zacht

Ook al ben je nog zo gefocust voor het leren, zonder een goede nachtrust gaat het toch een stuk minder makkelijk. De gratis versie van de app iSleep Easy bevat 3 meditaties. Je luistert naar de meditaties met of zonder muziek en het geluid van regen op de achtergrond is ook een optie. De recensies van de app zijn zo goed, dat de betaalde versie ook het overwegen waard is. Als je echt moeite hebt met in slaap vallen is het volgens velen een aanrader.


  • iSleep Easy is gratis verkrijgbaar voor iOS en Android
Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
mobiel
iOS
Android
gadgets
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone