Blog

In 3 stappen je WiFi-netwerk beveiligen

3 mei 2018 8:37

Het is belangrijk om je wifi-netwerk goed te beveiligen tegen hackers of buren die stiekem meegluren. Door drie stappen nemen, kun je in een handomdraai zorgen voor een betere beveiliging.

Stap 1: inloggen

Allereerst moet je via je internetbrowser inloggen op je netwerk door het IP-adres van je router in te vullen, bijvoorbeeld 192.168.2.254 voor Arcadyan en 192.168.1.254 voor Zyxel. Vervolgens vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat je bij je internetprovider hebt ingesteld. Weet je het IP-adres of de inloggegevens niet, kijk dan in de handleiding van het apparaat.

Stap 2: beveiligingssleutel instellen

Eenmaal ingelogd kun je je netwerkgegevens zien en kun je controleren of je beveiliging optimaal is. In de netwerkomgeving vind je meestal een kopje ‘WLAN” en/of “wireless LAN’. Door daarop te klikken en vervolgens de keuze Wireless of Security te maken, kom je bij de beveiligingssleutels terecht. Dan kun je een keuze maken uit verschillende beveiligingssleutels. Daarbij is de WPA2-sleutel het veiligst, omdat deze voor cybercriminelen zeer lastig is om te kraken.

Overigens kun je een beveiligingssleutel ook instellen door via het ‘Configuratiescherm’ op je pc naar ‘Netwerkcentrum’ te gaan. Klik op een nieuwe verbinding en vervolgens op ‘handmatig verbinding met een draadloos netwerk maken’.

Stap 3: andere netwerknaam

Gebruikt je router nog altijd de standaard netwerknaam? Zeker als je buren bij dezelfde provider zijn aangesloten, bestaat het risico dat de namen erg op elkaar lijken. Je past dat eenvoudig aan. Ga in je netwerkomgeving op je browser, op zoek naar ‘Wireless Network Name’ of ‘SSID’ en vul

Je netwerknaam kun je ook weer aanpassen op je pc door opnieuw via het Configuratiescherm naar Netwerkcentrum te gaan. Klik nu op ‘Netwerkverbindingen beheren’, alwaar je de optie ‘Naam wijzigen’ vindt als je met je rechtermuisknop op de desbetreffende verbinding klikt.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
WiFi
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

5x de leukste spelletjes apps om samen te spelen

Anoniem bellen doe je zo

Wat kun je met vliegtuigmodus?

6 tips om je MB-verbruik te beperken