Blog

Is de thuisknop van je iPhone stuk?

7 juni 2018 16:23

Met de komst van de iPhone 7 is de fysieke thuisknop verdwenen. Wat betekent dit voor het gebruik van je telefoon? Wij leggen je uit hoe de nieuwe thuisknop verschilt met die van oudere telefoons en hoe je optimaal gebruikmaakt van de nieuwe én oude thuisknop op je iPhone.

Trilling vanuit de thuisknop

Op de iPhone 7 vind je dus niet langer een fysieke thuisknop, maar een aanraak- en drukgevoelig oppervlak. Met een vingerafdruk kun je je iPhone ontgrendelen. Omdat je geen fysieke knop meer hoeft in te drukken, heeft Apple zogenoemde ‘haptische feedback’ aan de nieuwe thuisknop op de iPhone toegevoegd. Je voelt nu met behulp van een kleine trilling of je de knop goed hebt ingedrukt.

Hoe stel je dit in?

Je kunt deze haptische feedback naar eigen smaak aanpassen door naar ‘Instellingen’ te gaan, ‘Algemeen’ en dan ‘Thuisknop’. Je krijgt dan drie genummerde cirkels te zien. Dit zijn je opties. Selecteer een optie door op één van de cirkels te drukken. Deze optie kun je vervolgens testen door op de thuisknop van je iPhone te drukken.

Wat kun je nog meer met de thuisknop op je iPhone?

Met de thuisknop op je iPhone kun je niet alleen terug naar het thuisscherm. Je kunt er ook de spraakassistent Siri mee starten. Dit werkt ook op je oude iPhone. Bovendien kun je de thuisknop tweemaal indrukken om snel te wisselen tussen apps.

Wat gebeurt er als je drie keer drukt?

Door driemaal te drukken op de thuisknop van je iPhone kun je tot wel zeven toegankelijkheidsfuncties inschakelen. Denk aan functies als ‘VoiceOver’, waarbij een stem alles voorleest wat je aantikt of ‘Zoomen’, waarmee je een gedeelte van je scherm uitvergroot. Naast de genoemde functies kun je ook kleuren laten omkeren. Dit wil zeggen dat alles negatief wordt weergegeven. Wit wordt bijvoorbeeld zwart, wat het lezen van een boek in iBooks makkelijker maakt. De optie AssistiveTouch maakt het gemakkelijker om je telefoon te besturen door middel van aanrakingen.

Activeer de toegankelijkheidsfuncties

De thuisknop staat niet standaard zo ingesteld dat je de toegankelijkheidsfuncties activeert als je driemaal op de knop drukt. Hiervoor moet je eerst in ‘Instellingen’ naar ‘Algemeen’ gaan en dan naar ‘Toegankelijkheid’. Helemaal onderaan het scherm vind je de optie ‘Activeringsknop’. Hier stel je in dat je bepaalde toegankelijkheidsfuncties kunt activeren als je driemaal op de thuisknop drukt.

De nieuwe thuisknop op de iPhone: heb jij alle functies al uitgeprobeerd?

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
iOS
iphone
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone