Blog

TV ophangen: zo bepaal je de ideale plaats

19 september 2019 17:00

Aan het einde van de dag plof je het liefst op de bank voor de tv. Maar wat is nou eigenlijk de ideale plaats voor een televisiescherm? In dit blog geven we je tips voor het ophangen van je tv.

Bepaal de kijkhoogte van je tv

Heb je kinderen of huisdieren thuis, dan kan het prettig zijn om de televisie iets hoger te hangen. In alle andere gevallen bestaat er een duidelijke richtlijn voor het ophangen van de tv. Wanneer je naar het scherm kijkt, verdeel je deze in 3 gedeeltes. Hierbij is het bovenste gedeelte voor 30 procent op ooghoogte. Hoe hoog je de televisie hangt is dus afhankelijk van hoe lang je bent en wat de hoogte is van jouw bank. Bedenk ook dat het hiervoor belangrijk is of je zittend of liggend tv kijkt. 

Bepaal de kijkafstand van je tv

Te dicht op je televisiescherm zitten is niet goed voor je ogen. Daarom is het belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen je zitmeubel en het televisiescherm. Om te bepalen wat de ideale afstand is, gebruik je de volgende vuistregel voor het ophangen van je tv.

·      Heb je een HD-Ready televisie (1280 x 720 pixels)? Houd dan 3 keer de diameter van de televisie aan, voor de ideale kijkafstand.

·      Heb je een Full HD scherm (1920 x 1080 pixels)? Houd dan 2 tot 2,5 keer de diameter van de televisie aan, om de kijkafstand te meten.

·      Heb je een Ultra HD tv (3840 x 2160 pixels)? Houd dan 1,2 tot 1,7 keer de diameter van de televisie aan, om de ideale kijkafstand te bepalen.

Vanuit elke hoek tv kijken

Met een muurbeugel voor je televisie bespaar je niet alleen ruimte. Een platte televisie aan de muur ziet er ook nog eens een stuk stijlvoller uit. Misschien vind je het prettig om ook vanuit de keuken of eetkamer televisie te kijken. In dat geval kies je voor een draaibare tv-beugel. Doordat je het beeld naar je toe kunt draaien, heb je altijd goed zicht op het scherm. Welke soort muurbeugel geschikt is voor jouw televisie, hangt af van het formaat en het gewicht van het scherm.

Dubbelcheck

Moet je gaten boren in de muur om de tv op te hangen? Controleer dan eerst of er geen gas-, water- of elektrische leidingen lopen op die plek. Er zijn speciale leidingdetectoren waarmee je de leidingen makkelijk opspoort.

Nu de televisie een mooie plek aan de wand heeft gekregen, kun je ook aan de slag met de televisiekabels die nog in het zicht hangen. In dit blog geven we je 4 handige tips voor het wegwerken van kabels in huis.

Ook iets voor jou?

4 handige tips voor het wegwerken van kabels in huis
8x handige apps voor op reis

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Interactieve TV
Televisie

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone