Blog

Zo bescherm je je privacy op social media

7 juni 2018 14:53

Mensen maken zich zorgen over hun online privacy. En terecht. Vooral op social media is het oppassen geblazen, omdat juist daar je gedrag, beslissingen en interesses van waarde zijn voor adverteerders. In deze blog geven we je praktische tips voor het afschermen van diverse social media-accounts.

Facebook

Op Facebook is doorgaans veel meer persoonlijke informatie te vinden dan bijvoorbeeld op Twitter, dus het is van belang dat je eerst op Facebook wat stappen zet om je privacy te verhogen. Begin met de instelling die het belangrijkst is: wie kan en mag zien wat jij op Facebook plaatst? Pas dit aan via Instellingen en Privacy.

Je weet nu hoe je kunt voorkomen dat iemand de inhoud van je Facebook-pagina ziet, maar wat als je überhaupt niet wilt dat iemand je op Facebook kan vinden? Ook dit kun je aanpassen binnen het Privacy-menu bij ‘Wie kan me opzoeken?’. Onderin kun je tot slot nog aangeven of je tijdlijn mag worden weergegeven in de resultaten van bijvoorbeeld Google.

Je hebt nu onder andere ingesteld wat de zichtbaarheid is van dingen die je zelf op Facebook plaatst, maar hoe zit het met anderen? Vrienden kunnen berichten op je tijdlijn plaatsen en dat wil je soms niet hebben. Gelukkig kun je dit aanpassen door in Instellingen te klikken op Tijdlijn en taggen. Door bij ‘Wie kan berichten plaatsen op je Tijdlijn?’ te kiezen voor ‘Alleen ik’ hoef je je over taggende vrienden geen zorgen meer te maken.

Twitter en LinkedIn

Het is ook verstandig om te kijken naar je privacy-instellingen op Twitter en LinkedIn. Net als op Facebook kun je op Twitter voorkomen dat mensen je taggen in foto’s. Ga hiervoor naar Instellingen en Beveiliging en Privacy. Daar vind je de optie ‘Fototaggen’. Ook kun je je tweets afschermen, maar denk daarover na. Het afschermen van je account is prima en veilig, maar als het je doel is om op korte termijn een flink aantal volgers aan je te binden, dan is het afschermen van je account wellicht niet de juiste keuze.

Je LinkedIn-profiel kun je beveiligen door bij de privacy-instellingen de optie ‘Selecteren wat anderen zien wanneer u hun profiel bekijkt’ aan te klikken. Je krijgt hier drie mogelijkheden: openbaar, gedeeltelijk anoniem of anoniem. Ook kun je net als bij Facebook bepalen wie jouw connecties of netwerkactiviteit kan zien of je updates kan volgen.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone