Blog

Zo check je wie er op je wifi zit

21 juni 2018 18:17

Is je draadloze internetverbinding soms iets langzamer? Het kan zijn dat bijvoorbeeld de buurman gebruik maakt van jouw internet. Als je nooit je WiFi-wachtwoord hebt aangepast, is het goed om even een netwerkcheck uit te voeren. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Het uitvoeren van een netwerkcheck klinkt ingewikkeld, maar dat is het gelukkig niet. En je hebt ook geen dure programma’s nodig. Het belangrijkste is dat je inzicht krijgt in je IP-adres en hoe de apparaten in je netwerk heten. Aan de naam van een apparaat kun je vaak herleiden of het om je pc, printer of router gaat. Staat er een naam tussen die je niet kunt herleiden, dan moeten de alarmbelletjes gaan rinkelen.
Het tooltje Wireless Network Watcher geeft snel inzicht in je volledige netwerk. Start het programma op en je krijgt direct inzicht in de diverse netwerkstromen. Belangrijk zijn de kolommen IP Adress en Device name (naam van het apparaat). Als je hieraan niet ziet om welk apparaat het gaat, kijk je bij Network Adapter Company. Aan deze omschrijving is het meestal wel snel te zien.

Op je smartphone

Wil je inzicht krijgen in je netwerk via je telefoon, dan kun je de applicatie Fing downloaden. Er is een versie voor iOS en Android. Meteen wanneer je de app opstart, wordt er al een scan gemaakt van je netwerk. Je ziet direct alle relevante informatie, zoals IP-adres, merk- en apparaatnaam. Als Fing het type apparaat herkent, wordt er ook automatisch een icoontje toegevoegd van bijvoorbeeld een computer of smartphone.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Internet
WiFi
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone