Blog

Zo koop je veilig refurbished producten

21 juni 2018 21:59

Refurbished producten zijn bijvoorbeeld laptops, telefoons en tablets die om diverse redenen naar een fabrikant of een (web)winkel zijn teruggestuurd. Deze producten zijn open geweest en mogen niet meer als nieuw verkocht worden, maar ze mogen wel schoongemaakt en gerenoveerd worden om vervolgens een tweede leven te krijgen als een refurbished product. Deze spullen zitten tussen nieuw en tweedehands in. Daar zit een groot voordeel aan: je kunt geld besparen op de aanschaf van apparaten die vaak zo goed als nieuw zijn. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten als je voor een refurbished product kiest.

Wat betekent refurbished?

Refurbishen is het schoonmaken, opfrissen én renoveren van een device. Het zijn toestellen die om diverse redenen retour zijn gekomen (technische foutjes, inruilprogramma of via verzekeraars). Ook overproductie komt vaak terug op de refurbished markt. Een refurbished iPhone wordt schoongemaakt, op meer dan 50 punten gecontroleerd, data wordt verwijderd (data-wiping) en waar nodig gerepareerd. Na de controle is er weer een uitstekend werkend toestel.

Refurbished is een breed begrip

Er is niet een standaard begrip voor refurbished. Het kan betekenen dat het om een zo goed als nieuw product gaat dat zorgvuldig is nagekeken door de fabrikant, maar ook om een tweedehands product dat niet of nauwelijks is gecontroleerd en dat gebruikssporen en andere (onzichtbare) slijtage bevat. Controleer voordat je tot aankoop overgaat wat een webwinkel verstaat onder refurbished.

Wat is het voordeel van een refurbished toestel?

  • Het is een stuk voordeliger in vergelijking met een nieuwe telefoon
  • Goed voor het milieu (duurzaam)
  • Met minder budget heb je toch een iPhone

Wat is het nadeel van een refurbished toestel?

  • Er kunnen zichtbare gebruikerssporen te zien zijn.

Welk toestel biedt Telfort refurbished aan?

Telfort biedt op dit moment de iPhone 6 en 6s aan in de kleuren Space Gray en Silver. Sommige aanbieders geven de klant de keuze uit een aantal sterren, bijvoorbeeld een 3 of 5-sterren refurbished iPhone. Telfort biedt standaard 4 sterren aan. Je kunt hierbij enkele lichte gebruikssporen (krasjes) verwachten. Met een refurbished iPhone 5s haal je een goed toestel in huis. Je kunt mogelijk aan het toestel afzien dat het al is gebruikt, maar technisch is het toestel in perfecte conditie. Je hebt dus een hele goede iPhone, alleen dan wel voor een lagere prijs.

Wat betekent ‘ lichte gebruikerssporen’?

Lichte gebruikerssporten betekent dat je kunt zien dat de telefoon is gebruikt. Je kunt meerdere lichte cosmetische gebruikerssporten zien, bijvoorbeeld lichte krasjes op de achterkant of zijkant. Het toestel is technisch wel in perfecte conditie. De eventuele defecte onderdelen zijn namelijk vervangen.

Waar komen deze refurbished toestellen vandaan?

KPN/Telfort koopt deze toestellen in bij Forza Refurbished. Deze partij importeert én controleert alle telefoons. Forza is de enige partij die een robot gebruikt om de refurbished toestellen op meer dan 50 punten te controleren.

Hoe zit het met garantie?

Eén van de grootste voordelen van refurbished producten ten opzichte van tweedehands producten, is dat je vaak garantie krijgt. Hoe lang de garantie loopt verschilt echter per fabrikant, webshop of winkel. Bij Telfort krijg je op je refurbished toestel altijd 2 jaar garantie.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Batterij van je telefoon snel leeg? Haal meer uit je telefoon batterij

Makkelijk je telefoon opschonen met deze 4 handige tips

In 4 stappen een verbeterde WiFi snelheid

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Telefoon kwijt? Zo kan je hem weer traceren

Het verschil tussen koper en glasvezel internet uitgelegd