Blog

Zo maak je een sterk wachtwoord

1 maart 2020 7:00

Een goed wachtwoord bedenken is lastig. Je kiest al gauw voor de naam van je huisdier, zoon of dochter en gebruikt dat wachtwoord het liefst voor meerdere doeleinden. Om je gegevens op internet goed te bewaken is een sterk wachtwoord belangrijk. In dit artikel geven we vijf tips.

Tip 1. Gebruik een wachtwoordzin

Een handige truc voor een veilig wachtwoord is om een zin te kiezen die je gemakkelijk kunt onthouden. Dit wordt ook wel een wachtwoordzin genoemd. Kies daarvan de eerste letter van elk woord. Denk bijvoorbeeld aan: ik ben blij met supersnel internet van telfort’. Het wachtwoord wordt dan: ‘ibbmssivt’. Belangrijk is dat het wachtwoord uit minimaal acht tekens bestaat.

Tip 2: Gebruik letters, cijfers en symbolen

Versterk het wachtwoord van je wachtwoordzin door er cijfers, hoofdletters of leestekens aan toe te voegen. Je kunt ook een spatie gebruiken om het wachtwoord te versterken. Het wachtwoord is hierdoor lastiger te kraken, omdat meerdere combinaties mogelijk zijn.

Tip 3: Ga voor origineel

Wanneer je een nieuw wachtwoord verzint, kom je al snel uit bij de naam van je huisdier, zoon of dochter of een van je hobby’s. Beveiligingsexperts raden het af om zoiets als wachtwoord te gebruiken. Ook je telefoonnummer, adres, verjaardag, paspoortnummer of andere ID-nummers zoals je kenteken zijn niet handig. Het zou alsnog te makkelijk zijn om achter dit soort persoonlijke informatie te komen.

Tip 4: Kies overal een ander wachtwoord

Het advies is om voor elke website een ander wachtwoord te bedenken. Dat klinkt als veel werk, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt bijvoorbeeld twee letters aan je wachtwoord toevoegen voor elke unieke website. Voor Marktplaats voeg je dan bijvoorbeeld ‘m@’ toe of voor Facebook, ‘f@’.

Tip 5: Wachtwoorden onthouden

Vind je het lastig om je wachtwoorden te onthouden? Geen paniek. Er bestaat namelijk een wachtwoordmanager zoals KeePass die al je wachtwoorden veilig op je computer opslaat. Deze programma’s maken het vaak ook mogelijk om wachtwoorden automatisch in te vullen op websites. Zo hoef je niet telkens al je wachtwoorden op te zoeken.

Lees ook:

In 1 klap al je wachtwoorden veranderen doe je zo.

Geschreven door Kim

Blijf op de hoogte over tech en telecom met onze blog artikelen.

~Kim
Zo doe je dat

Meest populaire blog artikelen

Er komt een nieuw TV menu

Anoniem bellen doe je zo

Telefoon in het water gevallen? 5 tips om je smartphone te redden

Sim vergrendeld of geblokkeerd: dit moet je doen

Contacten overzetten naar je nieuwe telefoon? Zo doe je dat

Zo gebruik je muzieknummers als ringtone op je iPhone