Van 3G naar 4G

In januari 2022 stoppen wij met 3G en zetten we iedereen over op ons 4G netwerk. Dit doen we zo, zodat jij er niets van merkt! We zetten ons 3G netwerk uit omdat steeds minder mensen hier gebruik van maken en al internetten via 4G. Bovendien gaan we de frequenties die we nu voor 3G gebruiken inzetten voor ons 4G netwerk. Zo wordt het 4G netwerk nog sneller, veiliger en stabieler.

Is jouw telefoon al 4G proof?

Alle smartphones die je nu bij Telfort bestelt, internetten automatisch via ons 4G netwerk. Maar heb je nog een oude telefoon en internet jij nog over het 3G netwerk? Geen stress, tot 2022 werkt internet nog over 3G. Pas vanaf 2022 kun je niet meer internetten en bellen via ons 3G netwerk. Pas daarna heb je een telefoon nodig die kan internetten over 4G. Bellen kan daarna nog over 2G.

Zoek op of je telefoon geschikt is voor 4G

Internetten over 4G

Je smartphone bepaalt of jij over 3G of 4G internet. Vergelijk het netwerk bijvoorbeeld met een snelweg. Als jij met je oude bolide de A12 oprijdt, haal je niet de mogelijke 130 km/u. Zo werkt het ook met ons netwerk, je hebt een geschikte smartphone nodig om de maximale snelheid te behalen.

Bellen en 4G

Bij Telfort bel je nu over 3G. Bellen kan na 2022 gewoon op 2G.


Altijd onmisbaar, vaak onzichtbaar

Het is niet altijd te zien, maar het netwerk van KPN is overal en altijd aanwezig; when ever, where ever. Ons 4G netwerk is betrouwbaar, stabiel en heeft landelijke dekking. En met de frequenties die wij straks van het 3G netwerk gaan gebruiken, wordt het overal alleen maar beter.

Bekijk de dekking in je regio

Van Maastricht tot Groningen

Onze betrouwbare netwerken reiken tot alle uithoeken van het land. Wij zetten alles op alles om heel Nederland te voorzien van een goed werkend mobiel netwerk. En dit doen we al 100 jaar lang. Met een dekkingspercentage van 99,3% hebben wij dan ook de beste dekking van Nederland. Om ervoor te zorgen dat ons netwerk altijd snel, veilig en stabiel is, verbeteren wij continu onze down- en uploadsnelheid.


Heb je nog vragen?

Dat kan natuurlijk. We hebben nog wat mogelijke vragen voor je beantwoord. Hopelijk staat jouw vraag hier bij.

Wat betekent dit voor mij als Telfort klant, moet ik nu iets doen?

Je hoeft nu niets te doen. 2G blijft nog beschikbaar. Pas in 2022 moet je een telefoon hebben die geschikt is voor 4G internet. Dankzij het uitzetten van 3G per januari 2022 kan KPN het 4G netwerk blijven verbeteren. Hierdoor krijg je nog sneller en stabieler internet in de toekomst.

Wat is het verschil tussen mobiele dienstverlening over het 2G, 3G en het 4G netwerk?

Het 2G netwerk is een netwerk dat geschikt is voor bellen, sms’en en voor sommige apparaten (Internet-of-Things). Het 3G netwerk wordt gebruikt voor bellen, sms én data en het 4G netwerk is een echt data netwerk.

Ik heb een Telfort abonnement, heb ik een nieuw abonnement nodig?

Alle Telfort abonnementen hebben standaard 4G. Voor prepaid klanten zal het gebruik van 4G ruim voor 2022 mogelijk gemaakt worden.

Ik heb Telfort prepaid en kan alleen gebruik maken van 3G, wat betekent dit bericht voor mijn abonnement?

Telfort wilt alle klanten toegang geven tot het beste netwerk, 4G. Hiervoor past Telfort de prepaid abonnementen uiterlijk in 2019 aan. Om gebruik te kunnen maken van het 4G netwerk, krijg je van ons ruim op tijd ook (kosteloos) een 4G geschikte simkaart.

Ik heb een oude smartphone, die enkel van het 2G en 3G netwerk gebruik kan maken. Wat betekent het uitzetten van 3G voor mij?

Het duurt nog ruim 3 jaar, tot januari 2022, voordat KPN 3G uitzet. Als je in 2022 nog gebruik maakt van je oude smartphone, dan kan je blijven bellen en sms’en via 2G. Echter wanneer je gebruik wilt maken van internet, kan dat alleen via een wifi verbinding. Vervang je de telefoon in de tussentijd? Let dan op dat je nieuwe telefoon geschikt is om 4G te gebruiken.

Ik heb een 4G smartphone. Kan ik nog wel bellen én sms’en als jullie 3G uitzetten?

Als je een smartphone gebruikt die geschikt is voor 4G internet én bellen, heeft het uitzetten van 3G voor jou geen gevolgen. Welke toestellen dit zijn kan je hier zien. Ook na 2022 kan je blijven bellen en sms’en over 2G. Dit gaat automatisch.

In mijn regio is momenteel weinig tot geen 4G dekking. Kan ik dan geen internet meer gebruiken?

We zorgen ervoor dat vóórdat we 3G uitzetten, de 4G dekking in je regio goed is. We werken er hard aan om het 4G netwerk te verbeteren. Door het uitzetten van 3G ontstaat er juist meer ruimte voor het verbeteren van ons 4G netwerk.

Ik zie regelmatig dat mijn smartphone met 3G verbonden is, hoe gaat dat straks al 3G uitgaat?

Dankzij de verbetering aan het 4G netwerk die we continu uitvoeren, zorgt KPN dat je smartphone op meer plekken van 4G gebruik kan maken.

Moet ik iets wijzigen in de instellingen van mijn toestel als 3G komt te vervallen?

Nee, het toestel zal automatisch gebruik (blijven) maken van 4G en 2G. Tenzij je in de instellingen van je toestel handmatig voor 3G hebt gekozen. Kijk hier hoe je dat anders kan instellen én voor informatie welke toestellen geschikt zijn voor 4G.

Kan ik wel nog 3G gebruiken in het buitenland?

Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden, kun je hier gebruik van blijven maken.

Wat gebeurt er met 2G?

2G blijft gewoon beschikbaar. Enerzijds als back-up voor bellen en sms’en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten (dus bijvoorbeeld voor je slimme thermostaat).