De snelheid van onze netwerken


Ben je benieuwd naar de snelheid van ons netwerk? Of wil je weten welke factoren invloed hebben op de snelheid van het netwerk?

Het is fijn dat je internetaansluiting altijd en snel werkt. In de praktijk is dat ook meestal het geval. De internetsnelheid van jouw Telfort abonnement is de hoogst haalbare snelheid bij ideale omstandigheden. Het kan in prakijk voorkomen dat de snelheid lager ligt. Daar zijn meerdere redenen voor.

Hieronder leggen we je uit van welke factoren de snelheid van het netwerk afhankelijk is. Ook geven we je tips hoe je zorgt voor de hoogst haalbare snelheid.Welke snelheid heb ik nodig?

De snelheid die je nodig hebt is afhankelijk van de manier waarop je gebruik maakt van internet:

Normaal gebruik

Gebruik je je internetverbinding naast surfen en mailen ook voor af en toe films of muziek downloaden, Uitzending Gemist en Youtube bekijken of Spotify luisteren? En heb je meerdere computers of tablets? Dan zijn alle internetabonnementen met een downloadsnelheid vanaf 40 Mb/s en een uploadsnelheid vanaf 4 Mb/s of meer een goede keuze.

Zwaar gebruik

Wil je supersnel internet (e-mailen, surfen, films of muziek downloaden, Uitzending Gemist en Youtube in hoge kwaliteit bekijken) op meerdere apparaten waarbij je ook snel bestanden kunt versturen (bijvoorbeeld e-mails met grote bijlages of bestanden back-uppen)? Dan is Internet met een downloadsnelheid van 100 Mb/s en een uploadsnelheid van 10 Mb/s een goede keuze. Is er glasvezel beschikbaar op jouw adres? Dan kan je ook kiezen voor een up- en downloadsnelheid van 100 Mb/s of supersnel met een up- en downloadsnelheid van 200 Mb/s.


Welke snelheid heb ik?

Wil je internetsnelheid op dit moment testen, dan kun je hiervoor een onafhankelijke speedtest uitvoeren.

Internetsnelheid testen
Maximaal haalbare snelheid

Ben je benieuwd wat de maximaal haalbare down- en upload snelheid is op jouw adres? Doe dan de postcodecheck.

Postcodecheck

Oorzaken van traag internet

Traag internet kan diverse oorzaken hebben. De factoren die van invloed zijn op je internetsnelheid verschillen per situatie en/of locatie. Hieronder kun je lezen welke factoren de snelheid van je netwerk beïnvloeden en krijg je tips om de snelheid van je netwerk te verbeteren.

Oorzaken buitenshuis

Buitenshuis zijn er twee factoren van invloed op de maximale internetsnelheid die je haalt: de afstand tot de wijkcentrale en de internettechniek die beschikbaar is op jouw adres. Lees hieronder meer over deze factoren.

 • Afstand tot de wijkcentrale bij VDSL of ADSL

  Bij VDSL en ADSL heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op de internetsnelheid. Om de afstand tot jouw wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) plaatsen wij meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken.

 • Maximale snelheid VDSL en ADSL

  Met VDSL haal je een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als je binnen 1200 meter van de wijkcentrale woont. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.

 • Afstand tot the wijkcentrale bij Glasvezel

  Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver je van de wijkcentrale woont omdat lichtsignalen met een snelle laserstraal door de dunne glasvezel worden gestuurd.

 • Maximale internetsnelheid Glasvezel

  Glasvezel is de snelste internetverbinding (maximaal 500 Mbit/s) maar is niet op ieder adres beschikbaar. Telfort is voortdurend bezig om meer locaties te verbinden met sneller internet. Op dit moment rolt Telfort zowel glasvezel als VDSL (de opvolgers van ADSL) uit in veel delen van Nederland. Nu al is voor meer dan 70% van de huishoudens een snelheid mogelijk van 40 Mbit/s of hoger. Doe de postcodecheck om te controleren welk pakket je kunt bestellen.

 • De drukte op het internet

  De internetsnelheid die jij ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt omdat de drukte op het wereldwijde internet voortdurend verandert. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor je mogelijk minder snel surft.

  Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van jouw internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Oorzaken binnenshuis

De manier waarop je je internet aansluit bij je thuis bepaalt mede de maximale internetsnelheid. Als je bijvoorbeeld je modem niet direct op de hoofdaansluiting aansluit, zal je nooit een optimale internetsnelheid halen. Lees hieronder meer over invloeden op de internetsnelheid.

 • Punt waar de telefoonlijn het huis binnenkomt

  Om een maximale internetsnelheid te halen, sluit je de modem direct aan op het punt waar de telefoonlijn jouw huis binnenkomt. Hoe meer kabels je gebruikt en hoe langer de kabels zijn, hoe lager je internetsnelheid zal zijn.

 • Gebruik een korte kabel bij de hoofdaansluiting

  Wanneer je de modem verbindt met deze hoofdaansluiting (het zogenaamde ISRA punt), kun je dat het beste doen met een korte kabel van ongeveer 30 cm. Deze kabel wordt door Telfort geleverd en zit in het installatiepakket. De hoofdaansluiting (ISRA-punt) zit meestal in je meterkast, maar soms zit hij in je woonkamer of kelder.

 • Bekabeld is altijd sneller dan draadloos

  Als je van internet gebruik maakt met je computer, dan sluit je je computer bij voorkeur met een kabel aan op de modem. Een verbinding met een ethernetkabel is altijd sneller en stabieler dan een draadloze WiFi verbinding.

 • Gebruik de juiste kabels

  Bij slechte of verkeerde kabels is je internetsnelheid niet optimaal. Gebruik alleen cat5e of cat6 ethernetkabels en géén platte kabels. Alleen cat5e of cat6 ethernetkabels kunnen hoge snelheden aan. De ethernetkabels worden meegeleverd in het installatiepakket van Telfort.

 • Zorg voor de juiste computerinstellingen

  De juiste instellingen van je computer en netwerkkaart verhogen je internetsnelheid enorm. Daarnaast is het belangrijk om virussen en andere kwaadaardige programma’s buiten de deur te houden. Lees hier hoe je bekabeld internet instelt, hoe je WiFi instelt of hoe je je WiFi snelheid kunt verbeteren.

 • Het aantal aangesloten apparaten

  Bij gewoon surf- of kijkgedrag kun je thuis gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten of TV kijken. Maar als je grote bestanden downloadt en tegelijk televisie kijkt of andere online videofilmpjes, is het mogelijk dat je internetsnelheid langzamer worden. Dit komt omdat een van deze activiteiten dan alle snelheid (dit noemen we bandbreedte) gebruikt waardoor er minder overblijft voor de andere activiteiten. Dit kan vooral gebeuren bij internetsnelheden van 8 Mb/s tot 20 Mb/s.

  Als je computer updates binnenhaalt, legt dit ook tijdelijk beslag op je beschikbare bandbreedte. Windows-programmatuur zoekt regelmatig automatisch naar nieuwe updates en haalt deze binnen via het internet.

  Naast het gebruik van meerdere computers of iPads, heeft Interactieve Televisie ook invloed op uw internetsnelheid. Interactieve TV en Bellen hebben altijd voorrang op het overige internetverkeer, zoals downloads.

Informatie over WiFi

Wil je graag meer weten over WiFi? Op telfort.nl/wifi geven we je tips voor het optimaal instellen van WiFi. Ook geven we je advies over hoe je in en rondom je woning het beste uit je WiFi kunt halen.

Alles over WiFiDe snelheid van ons mobiele netwerk

Telfort maakt gebruik van het mobiele netwerk van KPN. Het KPN-netwerk bestaat uit drie datanetwerken: 2G, 3G en 4G. Standaard kan iedereen met een Telfort abonnement (dat is afgesloten na 1 oktober 2010) gratis gebruik maken van 4G. Lees hier meer over de snelheid van ons mobiele netwerk en de factoren die de snelheid van mobiel internet beïnvloeden. Ook geven we je tips om problemen met slecht bereik op te lossen.Gedragscode


Tussen internetproviders en de overheid zijn er afspraken gemaakt over de transparantie omtrent de aangeboden snelheden. Telfort houdt zich aan deze gedragscode. Je kunt de gedragscode hieronder downloaden.

Gedragscode Transparantie Internetsnelhedenpdf (235,3 kB)

Niet tevreden?

Heb je onze verbetertips doorlopen, maar voldoet de snelheid toch niet aan de verwachtingen? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag samen naar een passende oplossing.