Vind het antwoord op je vraag

vind-antwoord_midden

Snelheid mobiel internet


Telfort maakt gebruik van het mobiele netwerk van KPN. Het KPN-netwerk bestaat uit drie datanetwerken: 2G (GPRS / EDGE), 3G (UMTS / HSDPA / HSUPA) en 4G (LTE).


Type datanetwerk
Maximale downloadsnelheid
2G (GPRS/EDGE)
120 Kbit/s
3G (UMTS / HSDPA / HSUPA)
14,4 Mbit/s
4G (LTE)
150 Mbit/s

De maximale uploadsnelheid is 2 Mbit per seconde.

Bovenstaande snelheden zijn niet gegarandeerd. De maximale snelheid is de snelheid die je kunt halen als alle omstandigheden ideaal zijn. De snelheid die je in de praktijk ervaart zal lager liggen.

Factoren die de snelheid van mobiel internet beïnvloeden

Je internetbundel

De snelheid van mobiel internet is afhankelijk van de internetbundel die je hebt.

Abonnement
Maximale download
Maximale upload
Geen internetbundel
64 kbit/s
32 kbit/s
Internetbundel met 4G
150 Mbit/s
10 Mbit/s

Je telefoon

De maximale snelheid verschilt per toestel. Oudere toestellen ondersteunen vaak de hoogste internetsnelheden niet. Nieuwe 3G toestellen ondersteunen doorgaans een maximum snelheid van 7 of 14 Mbit/s.

Je kunt alleen gebruikmaken van 4G als je telefoon of tablet geschikt is voor 4G. Voorbeeld: de iPhone 5s is wel geschikt voor 4G van Telfort, maar de iPhone 5 niet. Bekijk de Toestelhulp om te controleren wat de maximale snelheid is die je telefoon aan kan en of je telefoon geschikt is voor 4G van Telfort.

De dekking van het netwerk

De snelheid van een mobiele internetverbinding wordt mede bepaald door het type netwerk. Telfort maakt via KPN gebruik van drie datanetwerken: 2G (GPRS / EDGE), 3G (UMTS/ HSDPA / HSUPA) en 4G (LTE). De dekking van het netwerk is afhankelijk van je locatie. Wanneer er bijvoorbeeld geen 4G dekking is zal je telefoon verbinding maken met het 3G netwerk en wanneer er geen 4G en 3G dekking is zal je telefoon verbinding maken via 2G. In deze situaties ervaar je een lagere snelheid.

Bekijk de dekkingskaarten om de dekking en bijbehorende snelheid in Nederland te bekijken:

Bekijk de dekking in je regio

Je locatie

Het is van belang waar je je mobiele telefoon gebruikt:


  • Hoe groter de afstand tot de zendmast, des te zwakker wordt de ontvangst van het signaal en des te langzamer zal de snelheid zijn.
  • De snelheid wordt beïnvloed wanneer je binnenshuis bent. Betonnen muren en plafonds zorgen voor een afname van het signaal. Zo kan het zijn dat in een gebied waar maximale snelheden gehaald kunnen worden, binnen de muren van een nieuwbouw woning toch slechts de GPRS snelheid wordt gehaald.
  • Obstakels in de buurt tussen je mobiele telefoon en de zendmast zijn van invloed op de snelheid. Denk aan een flatgebouw, kantoorpand, of zelfs bomen.
  • Wanneer je je beweegt van zendmast tot zendmast, bijvoorbeeld in de auto of in de trein, zal de snelheid nadelig worden beïnvloed. Drukte op het netwerk

Drukte op het netwerk

Een drukke omgeving heeft invloed op de snelheid van mobiel internet. Een zendmast heeft een maximale capaciteit en hoe meer gebruikers er zijn verbonden met dezelfde mast, des te lager de snelheid wordt.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op een locatie waar veel mensen tegelijkertijd aanwezig zijn zoals tijdens een groot evenement als een voetbalwedstrijd of festival.Onderhoud en storing

Heb je problemen met je mobiele telefoon? Wellicht is er sprake van een storing in jouw regio. Hieronder zie je welke storingen er bekend zijn voor Telfort Mobiel. Je kunt ook alle storingen en onderhoudswerkzaamheden bekijken. Wij houden je daarnaast op de hoogte van de werkzaamheden voor onderhoud.

Nog geen antwoord op je vraag?

Neem dan op één van de volgende manieren contact met ons op: