Spam, phishing en internetveiligheid


Tegenwoordig brengen we steeds meer tijd door op het internet. Het is belangrijk dat je beseft dat dit ook gevaren met zich meebrengt. Ook telefonisch wordt er fraude gepleegd. Hieronder leggen we uit welke risico's er zijn en wat je ertegen kunt doen.Direct naar
SpamSpam

Wat is spam?

Spammails zijn e-mails die je ontvangt, terwijl je je niet voor die e-mails hebt aangemeld. Je kunt spammails dus zien als ongewenste e-mails. Je herkent ze vaak aan onbekende afzenders, rare e-mailadressen of aanbiedingen die té mooi lijken om waar te zijn.

Wat te doen tegen spam?

 • Controleer de afzender. Telfort stuurt alleen e-mails vanaf @telfort.com en @telfortzakelijk.com.
 • Vul je e-mailadres niet zomaar ergens in.
 • Reageer niet op ontvangen spamberichten.
 • Gebruik goede beveilingsprogramma's voor je apparaten, bijvoorbeeld Telfort Veilig.

PhishingPhishing

Wat is phishing?

Met phishing proberen inbrekers je persoonlijke gegevens, wachtwoorden en toegangscodes te achterhalen. Dit doen ze door een website na te bouwen en jou er vervolgens te laten inloggen. Bijvoorbeeld de website waarop je internetbankiert.

Wat te doen tegen phishing?

 • Controleer of het webadres met 'https://' begint. Vul geen gegevens in als het webadres met 'http://' begint.
 • Geef nooit persoonlijke gegevens (zoals je betaalgegevens) per e-mail. Een bank of internetprovider zal hier nooit per e-mail om vragen. Verwijder deze e-mails direct.
 • Controleer de afzender. Telfort stuurt alleen e-mails vanaf @telfort.com en @telfortzakelijk.com.


Spyware en virussen
Spyware

Wat zijn spyware en virussen?

Spyware en virussen zijn bestanden die ongemerkt op je computer geïnstalleerd worden. Op die manier kunnen inbrekers toegang krijgen tot gegevens op je computer, zoals je bestanden en internetgedrag. Informatie op je computer kan uitgelezen worden of zelfs compleet verloren gaan. Virussen hebben daarnaast de vervelende eigenschap dat ze jouw computer gaan gebruiken om de computers van anderen te infecteren.

Wat te doen tegen spyware en virussen?

 • Scan je computer regelmatig met antivirusprogramma's.
 • Zet in je e-mailprogramma het antivirusfilter aan (als dit onderdeel is van je e-mailprogramma).
 • Gebruik goede beveilingsprogramma's voor je apparaten, bijvoorbeeld Telfort Veilig.


Hacken


Hacken


Wat is hacken?

Hackers proberen in te breken op je computer. Ze hebben vaak als doel om persoonlijke informatie te stelen of het systeem te beschadigen.

Wat te doen tegen hacken?

 • Gebruik een firewall op je computer. Bij sommige computers staat de firewall standaard al aan, maar soms moet je deze zelf aanzetten via instellingen.
 • Gebruik goede beveilingsprogramma's voor je apparaten, bijvoorbeeld Telfort Veilig.


Andere internetgevaren

Naast spam, phishing, spyware, virussen en hacken bestaan er nog meer internetgevaren. Pas dus ook voor deze gevaren op!


Pop-up vensters

Pop-up vensters zijn aparte (reclame)vensters die op een internetpagina naar voren komen zonder dat je daar om vraagt.

Pop-up vensters zijn vervelend, maar niet schadelijk zolang je niet zomaar ergens op klikt. Zorg ervoor dat je alle updates van je internetbrowser hebt geïnstalleerd. De meeste internetbrowsers hebben tegenwoordig een functie die automatisch pop-up vensters blokkeert.

Botnet en zombie

Een botnet bestaat uit een groot aantal computers die allemaal een virus hebben. Criminelen gebruiken botnets om spam of virussen te versturen. Een computer die geïnfecteerd is door een virus, en daardoor onderdeel is van een botnet, wordt ook wel een zombiecomputer genoemd.

Telfort houdt haar netwerk actief in de gaten om botnets te voorkomen. Houd je besturingssysteem up-to-date en controleer of de functie 'Automatische updates' op je computer is ingeschakeld. Zorg ook dat je de laatste belangrijke updates en beveiligingsupdates hebt gedownload voor alle programma's die op je computer staan. Verder is het aan te raden om een firewall en een goede virusscanner te installeren. Telfort Veilig is hier een goed programma voor.

Identiteitsdiefstal

Bij identiteitsdiefstal heeft iemand illegaal toegang gekregen tot je persoonlijke of zakelijke gegevens, waarna deze persoon zich als jou voordoet. Je persoonlijke gegevens kunnen dan gebruikt worden voor illegale activiteiten.

Geef dus nooit persoonlijke en betalingsgegevens online door. Internetcriminelen sturen vaak 'nep' e-mails (phishing e-mail) om persoonlijke informatie van je te krijgen, zoals je bank- of creditcardgegevens. Verwijder e-mails die naar vertrouwelijke informatie vragen daarom direct. Online dienstverleners, zoals banken en providers, zullen namelijk nooit via een e-mail om deze informatie vragen. Wees ook voorzichtig met het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerken.

Ongewenste websites

Websites met inhoud die je liever niet ziet noemen we ook wel ongewenste websites. Ze kunnen naar voren komen door het klikken op pop-up vensters, of websites die doorlinken naar een andere website.

Om te voorkomen dat je vervelende pop-up vensters krijgt, kun je maatregelen nemen. Zorg dat je de laatste versie van de internetbrowser hebt. Dan blokkeert je internetbrowser automatisch pop-up vensters. Ook kun je ouderlijk toezicht inschakelen op je computer.

Worm

Een worm verspreidt zich direct via computernetwerken. Je besmet hiermee anderen, krijgt zelf een tragere computer en loopt kans op dataverlies.

Zorg ervoor dat je goede beveilingsprogramma's op je computer installeert, zoals Telfort Veilig. Voer regelmatig een scan uit.

Trojaans paard

Een Trojaans paard is software die speciaal gemaakt is om iemand kwaad te doen en aan anderen toegang te geven tot jouw computer. Door een Trojaans paard loop je een groot risico op inbraak op je computer.

Open niet zomaar bijlagen in e-mails. Let extra op bijlagen die eindigen op .exe of .vbs. Dit zijn vaak trojaanse paarden. Download ook niet zomaar programma's van internet; doe dit alleen via de website van de software-ontwikkelaar.

Hoax

Een hoax zelf is geen echt virus, maar een nepbericht of een waarschuwing voor bijvoorbeeld een nepvirus dat je per e-mail ontvangt. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden om het bericht door te sturen. Het uiteindelijke doel is om systemen door te vertragen en om e-mailadressen in handen te krijgen.

Stuur zulk soort berichten nooit door en verwijder ze zo snel mogelijk.

Keylogger

Een keylogger is een programma dat ongemerkt op de achtergrond van je computer draait en vastlegt welke toesten je indrukt. Zo krijgen criminelen bijvoorbeeld toegang tot je creditcardinformatie of inloggegevens voor internetbankieren.

Zorg ervoor dat de firewall op je apparaat aanstaat. Voer daarnaast regelmatig scans uit met antimalware en antivirusprogramma's. Bijvoorbeeld met Telfort Veilig en andere programma's om schadelijke software te verwijderen.

Risico's met je smartphone


Hoe kun je veilig internetten?Schadelijke software verwijderen

Heb je al geklikt op een e-mail die mogelijk een virus of andere software bevatte? Of vermoed je dat je per ongeluk een virus
hebt geïnstalleerd via internet? Voer dan zo snel mogelijk een scan uit op je apparaat om de kwaadaardige software te verwijderen.

Meer over schadelijke software verwijderen