WiFi van Telfort – Alles over draadloos internet


Wil jij thuis ook zorgeloos draadloos internetten en gebruikmaken van snel en stabiel WiFi? Ga aan de slag met onze tips voor het optimaal instellen van WiFi. Ook geven we je advies over hoe je in en rondom je woning het beste uit je WiFi kunt halen.


WiFi verbeteren

Herstart je modem af en toe


De meeste modems staan 24 uur per dag en 7 dagen per week aan. Net als een computer of mobiele telefoon helpt het om je modem af en toe te herstarten.


Tip: Herstart je modem 1 keer in de 2 maanden.


Uitleg herstarten modem

Let op dat je dan even niet kunt internetten, bellen of tv-kijken. Laat deze pagina dus open staan.

Je WiFi instellingen blijven hetzelfde.


 • Haal de stekker uit het stopcontact
 • Wacht minimaal 10 seconden
 • Doe de stekker terug in het stopcontact
 • Je modem wordt nu opnieuw opgestart

Kies de beste plaats voor je modemWiFi signaal verspreidt het beste door een open ruimte. Muren, vloeren, plafonds, maar ook spiegels, verwarmingen en aquariums houden WiFi signaal vaak voor een deel tegen. Hierdoor wordt je WiFi langzamer.


Zet je modem dus vrij in de ruimte neer, zodat het WiFi signaal goed verspreid kan worden. Zorg er ook voor dat er geen andere draadloze apparaten in de buurt van je modem staan.


Tips: 1. Staat je modem in de woonkamer? Zet je modem vrij en wat hoger neer. Bijvoorbeeld op een kastje. En dus niet achter je tv of kast, of in een afgesloten tv-meubel.
 2. Staat je modem in de meterkast? Zet je modem zo hoog mogelijk neer, of hang het modem op.
 3. In je modem zit een interne antenne. Probeer je modem eens kwartslag te draaien. Dat helpt vaak ook om je WiFi signaal te verbeteren.

Andere draadloze apparaten in huis kunnen je WiFi signaal verstoren


Andere draadloze apparaten in huis kunnen je WiFi signaal verstoren. Dit komt doordat deze apparaten vaak op dezelfde frequentie actief (2.4GHz) zijn als WiFi. Enkele voorbeelden:


 • draadloze thuis telefoons (DECT telefoons)
 • babyfoon
 • draadloze deurbel of draadloze lichtschakelaars
 • magnetron
 • geluidsinstallaties


Tips:


 1. Zorg er voor dat deze apparaten niet in de buurt van je modem of WiFi versterker staan.
 2. Probeer eens of het uitzetten van een draadloos apparaat je WiFi signaal verbetert. Is dit het geval, dan kun je overwegen om het draadloze apparaat te dat je WiFi verstoort te vervangen. Let er dan bij het kiezen van een nieuw draadloos apparaat op dat deze werkt via WiFi of via een andere frequentie dan 2.4GHz.


WiFi kanaal aanpassen


Het WiFi signaal van je buren kan ook invloed hebben op WiFi bij je thuis. WiFi kan over verschillende kanalen uitzenden. Zitten jij en je buren op hetzelfde kanaal? Dan wordt WiFi langzamer. Net als op de snelweg. Als er veel mensen op dezelfde baan rijden, ontstaat er file.


Tips:


 1. Kies een rustig WiFi-kanaal en stel je modem hier op in. Lees hier hoe je je WiFi-kanaal instelt.
 2. Kijk regelmatig of je nog steeds het optimale WiFi kanaal hebt. Je buren kunnen namelijk ook hun WiFi kanaal veranderd hebben.


Een WiFi versterker voor extra WiFi punten in huis


WiFi komt uit je modem. Hoe dichterbij je modem, hoe beter je WiFi signaal is. En hoe verder van je modem vandaan, hoe slechter je WiFi wordt.


Om ook op plekken in huis verder van je modem vandaan (bijvoorbeeld je slaapkamer) goed WiFi te hebben, kunnen extra WiFi punten in huis nodig zijn. Dit regel je met een bekabeld aangesloten WiFi versterker.


Tip:WiFi instellen

Video: hoe werkt WiFi instellen?

In deze video laten we stap voor stap zien hoe je WiFi instelt op een laptop met Windows 7.WiFi instellen op laptop of pc

WiFi instellen op tablet of smartphone

Video: hoe kan ik problemen met WiFi oplossen?

In deze video laten we zien wat je kunt doen als je draadloze internetverbinding (WiFi) niet werkt.Mijn WiFi werkt niet

WiFi wachtwoord

Het achterhalen en wijzigen van je WiFi wachtwoord is erg eenvoudig. Ga aan de slag met onze tips voor het achterhalen of instellen van je WiFi wachtwoord.