Vind het antwoord op uw vraag

vind-antwoord_midden

NL-Alert - MKB

Wat is NL-Alert

NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid om mensen in de directe omgeving van een noodsituatie te informeren. De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie. NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is en is gratis en anoniem. Zo worden meer mensen bereikt en beter geïnformeerd.


Wat staat er in een NL-Alert: in een NL-Alert staat specifiek wat er aan de hand is en wat u op dat moment het beste kunt doen. Het bericht begint altijd met het woord 'NL-Alert'.

Waarom NL-Alert?

Met het nieuwe aanvullende alarmmiddel NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie met een tekstbericht informeren. Zo kunnen meer mensen worden bereikt en worden mensen beter geïnformeerd.

Hoe werkt NL-Alert?

De overheid zendt een tekstbericht naar de mobiele telefoons in de directe omgeving van een (dreigende) noodsituatie zoals een grote brand waarbij giftige rook vrijkomt, explosiegevaar of een overstroming. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten en werkt daardoor ook als het netwerk overbelast is. De berichten worden uitgezonden in het gebied waar de noodsituatie zich voordoet.

Hoe kan ik NL-Alert ontvangen?

Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet de telefoon geschikt zijn en moet u NL-Alert instellen op uw mobiele telefoon. Op dit moment werkt NL-Alert al op meer dan de helft van alle mobiele telefoons in Nederland. Het KPN netwerk ondersteunt NL-Alert ook op smartphones (3G). Klik hieronder en check of jouw mobiel al geschikt is en voor de instructies van jouw mobiele telefoon.

Altijd berichten ontvangen, zelfs zonder bereik

NL-Alert werkt óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. De cell broadcast-techniek zorgt ervoor dat tekstberichten via gsm-zendmasten naar mobiele telefoons worden uitgezonden. De werking hiervan is vergelijkbaar met een radiosignaal. Ook bij kortstondige stroomuitval kunnen NL-Alert berichten worden ontvangen. Bij langduriger stroomuitval bestaat de kans dat de zendmasten van de mobiele aanbieders uitvallen, waardoor u geen NL-Alert berichten kunt ontvangen.

Wanneer ontvangt u een bericht?

Zolang de waarschuwing geldt, wordt een NL-Alert uitgezonden. Wie het gebied ingaat of zijn telefoon aanzet, ontvangt een NL-Alert. Om NL-Alert te kunnen ontvangen, moet uw NL-Alert wel ingesteld hebben op uw mobiele telefoon.