Vind het antwoord op uw vraag

vind-antwoord_midden

Tips voor uw mobiele telefoon - ZZP

Er zijn diverse factoren die ervoor kunnen zorgen dat u uw mobiele telefoon niet optimaal gebruikt. Verouderde software en verkeerd gebruik van accessoires kunnen de prestatie van uw telefoon en uw batterij bijvoorbeeld beïnvloeden. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.

Bereik

Binnenshuis: kies de beste locatie

Binnenshuis heeft u het beste bereik en de beste gesprekskwaliteit als u bij een raam gaat staan. Ook hebben hogere verdiepingen meestal een beter bereik dan de begane grond. Lees meer over bereik.

Buitenshuis: stel automatich netwerkkeuze in

Het bereik kan afhankelijk van de locatie en de situatie variëren. U kunt de mobiele ontvangst verbeteren door gebruik te maken van automatische netwerkkeuze. U stelt automatische netwerkkeuze in via het menu van uw mobiele telefoon.

Selecteer WiFi

Als u een Wi-Fi-verbinding gebruikt, verloopt het internetverkeer via die verbinding. Daardoor blijft uw telefoon optimaal bereikbaar voor gesprekken. Via het menu van uw telefoon kunt u de netwerken en Wi-Fi-instellingen zelf selecteren en aanpassen.

Bluetooth: gebruik een carkit

Maakt u gebruik van bluetooth-accessoires, zoals een headset in de auto? Dan kunt u uw telefoon het best uit uw zak, tas of dashboardkastje halen. Uw telefoon moet namelijk een goed signaal kunnen ontvangen van het bluetooth-accessoire én van het mobiele netwerk. Voor de beste ontvangst kunt u een carkit of houder gebruiken. Ingebouwde carkit met vast schermIn veel auto’s maakt niet uw telefoon, maar de carkit rechtstreeks verbinding met het mobiele netwerk. Zo’n carkit maakt via een draadloze bluetooth-verbinding gebruik van de informatie die op de simkaart van uw toestel is opgeslagen. Zorg dus dat uw toestel niet in uw zak, uw tas of uw dashboardkastje ligt. Controleer ook of de juiste bluetooth-handsfree-instellingen in het toestel en in de carkit zijn geselecteerd. Als dit niet helpt, kunt u het best contact opnemen met uw autodealer. De dealer heeft speciale meetapparatuur om de carkit te testen en alle verbindingen en de antenne-aansluiting te controleren.

Krijg u wel eens de melding ‘SIM: Oproep mislukt’? Dit heeft niets met de simkaart te maken! Het is een minder fraaie vertaling van het Engelse ‘failed call’ of ‘call failed’ en betekent dat de verbinding is verbroken door een technische fout. Het is geen simkaart fout zoals vaak wordt gedacht.

Batterij

Bij intensief gebruik gaat uw batterij sneller leeg. Daarom geven wij u enkele tips om uw batterij langer te gebruiken. Hoe u deze tips moet toepassen verschilt per telefoon. Raadpleeg daarvoor de handleiding.

Wijzig de instellingen van uw beeldscherm

Het grote, heldere kleurenscherm van uw telefoon verbruikt veel energie. U kunt zelf de helderheid minder fel instellen. Ook kunt u de tijd verkorten dat uw beeldscherm aan blijft staan na gebruik van uw telefoon.

Synchroniseer minder vaak

Voor het synchroniseren en updaten van e-mail, sociale media en andere apps maakt uw mobiele telefoon vaak contact met het netwerk. Dit gebeurt onzichtbaar op de achtergrond, maar heeft wel invloed op uw batterij en op de bereikbaarheid en snelheid van uw telefoon. U kunt de invloed per app op de volgende manieren beperken:

  • Verlaag de frequentie van het aantal automatische updates.
  • Schakel automatische updates helemaal uit en synchroniseer alleen op het moment dat u dat wilt.

Sluit apps, bluetooth en navigatie af na gebruik

Na het gebruik van een app blijft deze vaak op de achtergrond draaien. Als u een bluetooth-verbinding na gebruik aan laat staan, blijft de telefoon continu verbinding zoeken met het bluetooth-apparaat. Dit geldt ook voor navigatietoepassingen, die continu signalen ontvangen van satellieten. Deze onzichtbare processen kosten veel energie en maken uw telefoon bovendien trager. Sluit apps en verbindingen daarom direct na gebruik af.

Het bekijken van filmpjes op de mobiele telefoon via bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube kost veel energie. Het kost bovendien veel MB’s, als u de filmpjes via mobiel internet bekijkt. Dat kan hoge kosten opleveren.

Telefoonprestaties

Gebruik geen simkaartadapters

Steeds meer nieuwe telefoons zijn alleen te gebruiken met een microsimkaart, maar de meeste telefoons zijn op dit moment nog uitgerust met een ingang voor een gewone simkaart. Er zijn daarom ‘simkaartadapters’ verkrijgbaar, waarmee een microsimkaart in de ingang van een gewone simkaart geplaatst kan worden. Helaas veroorzaken deze simkaartadapters vaak storingen en defecten. Onderdelen van de telefoon die contact moeten maken met de simkaart worden door de simkaartadapter namelijk verbogen of afgebroken. Dit kan hoge reparatiekosten met zich meebrengen. Schade door simkaartadapters vallen niet onder de fabrieksgarantie. Wij adviseren dan ook geen simkaartadapters te gebruiken. Gebruik een microsimkaart alleen in een telefoon met een ingang voor een microsimkaart. Dit geldt ook voor dongels, tablets en laptops met een simkaart.

Houdt uw software up-to-date

Het is belangrijk om de (systeem-)software van uw smartphone zo veel mogelijk up-to-date te houden. Bij veel smartphones kan dit ook draadloos. Update de software bij voorkeur via een Wi-Fi-verbinding. Dit gaat sneller en de vele MB’s gaan niet van uw internetbundel af. De nieuwste versie van de software voor uw smartphone of tablet zorgt er ook voor dat u beschikt over de meest recente veiligheidsvoorzieningen.

Start regelmatig opnieuw op

Als uw telefoon altijd aanstaat, is het mogelijk dat het interne geheugen is volgelopen. Hierdoor wordt uw telefoon trager en presteert hij minder goed. Start uw telefoon daarom wekelijks opnieuw op. Het interne geheugen wordt dan automatisch opgeschoond en de instellingen worden vernieuwd.

Overige tips

Maak een back-up van uw gegevens

U kunt ervoor kiezen om een backup te maken van de relevante gegevens op uw smartphone. Daardoor bent u bij verlies, diefstal of defect van uw telefoon niet al uw gegevens kwijt. Per besturingssysteem bestaan er verschillende backupsystemen, zoals de iCloud voor iPhones, Google Backup voor Android-telefoons en BlackBerry Protect voor Blackberry’s.

Bericht ontvangen bij noodsituaties? Zet NL-Alert aan

Op veel telefoons is het mogelijk om zogenaamde 'cell broadcast'-berichten te ontvangen. Deze berichten worden verstuurd naar alle telefoons in een bepaald gebied, bijvoorbeeld als er een noodsituatie in de buurt is. De Nederlandse overheid maakt gebruik van de cell broadcast-dienst NL-Alert.Wilt u weten of uw telefoon geschikt is voor NL-Alert, of wilt u uw telefoon instellen voor NL-Alert? Op de website van NL-Alert vindt u handleidingen per toestel. U kunt in uw toestel precies aangeven welke berichten u wel en niet wilt ontvangen, bijvoorbeeld als u geen cell broadcast-berichten wilt ontvangen in het buitenland. U kunt cell broadcast ook helemaal uitzetten.

Voorkom onnodige kosten in het buitenland

Voorkom onnodige kosten in het buitenland door bijvoorbeeld mobiel internet tijdelijk uit te zetten. Lees onze bespaartips voor mobiel internet en mms in het buitenland.